Türkiye, tampon bölge için sınırdaki 70 bin mülteciyi öldürtür mü?

Birleşmiş Milletler'den sonra Türkiye'ye bir sınırlarını açma çağrısı da İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden geldi.

Türkiye, tampon bölge için sınırdaki 70 bin mülteciyi öldürtür mü?

Birleşmiş Milletler’den sonra Türkiye’ye bir sınırlarını açma çağrısı da İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden geldi.

Ocak ayının son günlerinde Rus hava saldırıları ile desteklenen Suriye’nin kuzeyinde cihatçı çetelerin Nubbul ve Zahra kasabalarındaki kuşatmasını kaldırmak ve Halep’in Türkiye ile bağlantısını kesmek için başlatılan operasyonun başarıya ulaşmasından sonra bölgede yaşayan cihatçılar, aileleri ve siviller Türkiye sınırına gelmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Türkiye’nin, Halep çevresindeki savaştan kaçarak sınırına gelen ve Türkiye’de koruma isteyenlere sınırını açması gerektiğini” bildirdi. Örgüte göre insanları ölüm ve yaralanma riskinin olduğu savaş bölgesinde tutmaya zorlamak savaştan kaçan Suriyeliler’i korumaya yetecek bir çözüm değil.

Milyonlarcası kabul edilmişken neden şimdi sınır kapatıldı?

Türkiye’nin şimdiye kadar milyonlarca Suriyeli’yi kabul etmesine rağmen, Halep’in kuzeyinin cihatçı çetelerden kurtarılmaya başlamasıyla yaşanan çatışmalardan kaçan insanlara sınırı kapatması dikkat çekiyor.

Türkiye sınırına gelen kişilerin arasında cihatçı teröristler ve ailelerinin de olduğu biliniyor. Ancak Türkiye’nin sınırı açmamasının bu kişilerin güvenlik riski oluşturma ihtimalini düşündüğü inandırıcı kabul edilemez.

Öte yandan, AKP’nin sınıra gelen insanları, cihatçı çetelerin bölgede savaşmayı sürdürmeleri için bir tür “rehine” gibi kullanarak desteklenen terör örgütlerinin zorlandığı düşünülebilir.

Ancak gerçek nedenin, AKP’nin yıllardır ısrarla istediği ancak kimseyi ikna edemediği “tampon bölge”nin kurulması için bu son sığınmacı dalgasını bunun için kullanmaya çalıştığı söylenebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları da esas olarak buraya işaret ediyor.

Erdoğan: Başka seçenek kalmazsa sınırı açarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Şubat günü yaptığı bir açıklamada, başka seçenek kalmaması halinde sınıra gelen Suriyeliler’in alınacağını söylemişti. 9 Şubat günü de Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi, Türkiye’nin savaştan kaçan ve korumaya ihtiyacı olan Suriyeliler’e sınırlarını açması gerektiğini söylemişti.

Türkiye daha önce savaştan kaçan Suriyeliler için Suriye’de güvenli bölge oluşturmak istediğini belirtmişti. Temmuz 2015’te Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeyi bütün tehdit unsurlarından temizlemenin ve güvenli bölge oluşturmanın 1 milyon 700 bin Suriyeli’nin geri dönüşünü sağlayacağını söylemişti. Aynı ay Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Suriye’nin kuzeyi IŞİD tehdidinden temizlenirse güvenli bölgelerin kendiliğinde oluşacağını ve evlerini terk edenlerin bu bölgelere yerleştirilebileceğini belirtmişti.