Türkiye-Suriye sınırına ABD füze sistemi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington'la, Türkiye - Suriye sınırına Mayıs ayında Türkiye'ye gelecek olan ABD'nin çok namlulu füze sistemi HIMARS'ın füze bataryalarının yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Türkiye-Suriye sınırına ABD füze sistemi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington’la, Türkiye – Suriye sınırına Mayıs ayında Türkiye’ye gelecek olan ABD’nin çok namlulu füze sistemi HIMARS’ın füze bataryalarının yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti sırasında konuşan Çavuşoğlu, “Bizim esas amacımız bu 98 km’lik Menbiç bölgesini DAEŞ’ten (IŞİD) temizlemek. Bu gerçekleştirildikten sonra güvenli bölge zaten kendiliğinden oluşur” dedi.

Menbiç bölgesi, Türkiye sınırından yaklaşık 30 kilometre uzakta ve Suriye’de YPG’nin kontrolü altında bulunan Cerablus ve Azez arasında yer alıyor.

Çavuşoğlu, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı Suriye’de “ılımlı” muhalefetin hem havadan hem de karadan desteklenmesi gerektiğini öne sürdü.

“Bizim toplarımızın menzili yaklaşık 40 km. ABD’nin HIMARS füzelerinin menzili ise 90 km” diyen Çavuşoğlu, Menbiç bölgesinin kapatılması konusunda ABD’yle anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Güvenli bölge kendiliğinden oluşacakmış

Yeni silahların bölgeye sevk edilmesinin ardından Suriye’nin kuzeyinde Ankara’nın görmek istediği güvenli bölgenin kendiliğinden oluşacağını vurgulayan Çavuşoğlu, “En son Obama da güvenli bölgeye karşı olmadığını söyledi. Almanya da bu konuda bizimle aynı görüşte. Yani hem güvenli bölge özelinde, hem de Suriye konusunda Türkiye’nin tezlerinin ne kadar haklı olduğunu nihayet anlıyorlar ama biraz geç anlıyorlar” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya ziyareti sırasında güvenli bölge fikrine prensipte karşı çıkmadığını, ancak bu stratejiyi hayata geçirmenin operasyonel açıdan çok zor olacağını söylemişti.

Akıllara “8 füze attırıp savaş çıkartırım” sözleri geliyor

Son zamanlarda bölgede bir araya geldikleri her ülkeyle, İran’ın izlediği politikaların gündeme geldiğini belirten Çavuşoğlu, “Suriye de elbette gündeme geliyor çünkü Suriye’nin geleceği tüm bölge ülkelerinin geleceği için önemli. Malum İran’ın Suriye’de oynadığı rol ortada, maalesef çok olumlu bir rol değil.” İfadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun “YPG’nin içinde Kandil’den gelen çok sayıda örgüt var. Salih Müslim’in kendisi Esad tarafından davet edildi ve Türkiye’ye saldırı başlatmalarını Esad istedi. Bunu söyleyen ben değilim, Suriye muhalefeti koordinatörü Riyad Hijab…” sözlerinin ise AKP hükümetinin YPG karşısında nasıl bir adım atacağına ilişkin ipucu barındırıp barındırmadığının, bir taşla iki kuş vurma hevesinin nasıl sonuçlanacağının kısa sürede ortaya çıkabileceğini söylemek mümkün.

Öte yandan, AKP’nin güvenli bölge hamlesiyle birlikte, Kilis’ten sonra Gaizantep’in Karkamış ilçesine IŞİD tarafından yapılan havan topu saldırıları da düşünüldüğünde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın bundan 2 yıl önce “Gerekirse Suriye’ye dört adam gönderirim. Türkiye’ye 8 füze attırıp savaş çıkartırım” sözleri akıllara geliyor.