"Türkiye, IŞİD üyelerinin ülkelerine dönmelerine yardım ediyor"

Ortadoğu uzmanlarından IŞİD ile ilgili yeni tespitler geldi.

Ortadoğu uzmanı Anresi Sirenikova, Rusya’nın hava saldırılarını yoğunlaştırmasından sonra Türkiye’nin IŞİD üyelerinin ülkelerine dönmeleri için aracalık ettiğini iddia etti. Sirenikova ayrıca, IŞİD saflarında en fazla, Özbekistan ve Tacikistan vatandaşı bulunmakta, bu durum diğer Orta Asya ülkeleriden daha fazla olduğunu ileri sürdü.

Sirenikova, Kazakistan ve Kırgızistan’dan IŞİD üyesi çoğu vatandaş, Rus hava kuvvetlerinin Suriye’de devreye girmesinin ardından Türkiye aracılığıyla ülkelerine döndüğünü ileri sürdü.

Cihatın hâlihazırda, yeni bir sürece girdiğini ve iş gücü göçüne dönüştüğünü ileri süren Sirenikova, IŞİD saflarına katılan kişilerin şu an ideoloji konularına daha az eğilimli olduklarını ve sermaye kazanmak onların savaşta bulunmalarının en önemli nedeni olduğunu belirtti.

Savaş meydanındaki son yenilgilerle birlikte, IŞİD’in maddi durumunun eski kadar çok elverişli olmadığı için ve IŞİD saflarında savaşanların birçoğunun ülkelerine geri döndüklerini iddia etti.

Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman’da benzer bir açıklamada bulunarak; “IŞİD terör örgütünün Suriye ve Irak’ta yenilgisi birçok IŞİD üyesinin ülkelerine geri dönmesine neden oldu.” dedi. Jeffrey Feltman bu durumun nedeni olarak parasal kaynağı işaret etti. Feltman, “IŞİD saflarında savaşan kişilerin Suriye ve Irak’tan dönmek istemelerinin nedenini IŞİD üyelerine yapılan para ödemelerinin kesilmesi” olarak değerlendirdi.

Aynı zamanda Rus askeri uzmanlarının yaptığı değerlendirmede; IŞİD cephesinde savaşanların çoğunun Türkiye’ye, bir kısmının Pakistan ve Afganistan’a ve bir kısmının da Orta Asya’nın diğer ülkelerine döndüğünü ve bu durumun gelecekte bölgenin güvenliğinde ciddi tehlikeler oluşturacağını belirtti.