Türkiye ile İngiltere savunma alanında gizli bilgileri paylaşacak

Türkiye ve Birleşik Krallık, savunma sektöründe ikili ortaklığı geliştirmek için Güvenlik Anlaşması imzaladı. Ankara’da imzalanan Güvenlik Anlaşması’yla iki ülke arasında savunma alanında gizli bilgilerin paylaşılmasına imkân sağlayacak yasal zemin oluşturulmuş oldu.

Türkiye ile İngiltere savunma alanında gizli bilgileri paylaşacak

Türkiye ve Birleşik Krallık, savunma sektöründe ikili ortaklığı geliştirmek için Güvenlik Anlaşması imzaladı. Ankara’da imzalanan Güvenlik Anlaşması’yla iki ülke arasında savunma alanında gizli bilgilerin paylaşılmasına imkân sağlayacak yasal zemin oluşturulmuş oldu. Birleşik Krallık Büyükelçiliği Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Türkiye ve Birleşik Krallık’ın uzun yıllardan beri müttefik iki ülke olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Türkiye; Birleşik Krallık için kilit öneme sahip bir stratejik ortak, aynı zamanda NATO’da da iyi bir dost konumunda. Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron’un 2010 yılında Türkiye’yi ziyaret etmesi ve Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı imzalaması, ilişkilerin daha da güçlenmesi için uygun bir ortam sağlamıştı. Stratejik Ortaklık Anlaşması karşılıklı ticaret ve yatırımı arttırmış, savunma ve güvenlik gibi konuları da kapsayacak pek çok alanda işbirliğini güçlendirmişti. Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı takiben, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı da savunma ve güvenlik sektörlerinde düzenli diyaloglar, ortaklık ve teknoloji alışverişi yoluyla Türkiye ile işbirliğini arttırmıştı.

‘Savunma sanayilerinde ortaklık için fırsat’

Birleşik Krallık daima Türk Savunma Sanayi ile uzun dönemli ilişkilere odaklanarak, Türkiye ile savunma sanayi işbirliğini geliştirmeyi istemektedir. 2011 yılında imzalanan Mutabakat Zaptı, sanayi alanındaki girişim ve faaliyetlerde ilerleme sağlamak için yıllık toplantılar yoluyla iki ülke arasında daha yakın çalışmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda da iki ülkenin savunma sanayilerinde ortaklık ve işbirliği için mükemmel fırsatlar sunmaktadır.

‘Gizli bilgilerin paylaşılmasına imkân sağlanacak’

25 Şubat Cuma günü Ankara’da imzalanan Güvenlik Anlaşması’yla da iki ülke arasında savunma alanına ilişkin gizlilik dereceli bilgilerin güvenliğin sağlanması için gerekli yasal çerçevenin oluşturulması amaçlanmaktadır. Güvenlik Anlaşmasının imzalanmasıyla Birleşik Krallık ve Türkiye arasında savunma alanında gizli bilgilerin paylaşılmasına imkân sağlayacak yasal zemin oluşturulmuş oldu.

Büyükelçi Moore: duyulan güveni gösteriyor

Anlaşmayı Birleşik Krallık adına imzalayan Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore, şunları söyledi: ‘Bu Güvenlik Anlaşmasının imzalanması, Birleşik Krallık ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin önemini gözler önüne sermekte ve her iki tarafın da gizli bilgilerin korunması konusunda birbirinin güvenlik yasa ve düzenlemelerine duyduğu güveni gösteriyor. Bunun bir sonucu olarak da, savunma bakanlıklarımız arasındaki ikili işbirliğinin ve gizli bilgi paylaşımının çok önemli biçimde artacağına ve savunma sanayindeki ortaklıklarımızın güçleneceğine hiç kuşkum yok.

‘Hayati önem taşıyan bir anlaşma’

Dolayısıyla, bugün bu Güvenlik Anlaşması’nın imzalanması, insanlarımızın güvenliğini ve refahını sağlayabilmemiz için hayati önem taşıyan ve sürekli olarak güçlenen ilişkilerimizde önemli bir kilometre taşı olacak diyebiliriz. Ve ben, gerçekten de bu önemli anlaşmayı Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Hükümeti adına imzalamaktan memnuniyet duyuyorum.’