Türkiye ile Almanya arasındaki 'İncirlik' krizi çözülüyor

Alman Parlamentosu'nun 1915 olayları ile aldığı karar sebebiyle gerilen Türkiye-Almanya ilişkileri bugün itibariyle normalleşmeye başladı.

Türkiye ile Almanya arasındaki 'İncirlik' krizi çözülüyor

Alman Meclisi Bundestag’ın 1915 Olayları’nı ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanıyan tasarıyı kabul etmesinin ardından Ankara-Berlin arasında gerginlik yaşanmaya başlamıştı.

Türkiye, bu tasarı nedeniyle Alman milletvekillerinin İncirlik’i ziyaret etmesine izin vermiyordu.

Bugün Alman haber ajansı dpa, Türk hükümetinin Almanya Federal Meclisi Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerinin IŞİD ile uluslararası mücadeleye destek amacıyla İncirlik Askeri Üssü’nde görevlendirilen Alman birliğini ziyaret etmesine izin verdiğini duyurdu.

İlgili haberler üzerine Mevlüt Çavuşoğlu şu açıklamayı yaptı:

“İncirlik’i ziyaret için gerekli izni vermemiştik. Bunun da sebebi belliydi. Mecliste sözde soykırım ile ilgili aldıkları karardan dolayı bu izni vermedik. Ve bu izni verebilmemiz için Almanya için ortaya koyduğumuz şart da belliydi. Almanya da bu şartı yerine getirdi. Yaptığı açıklama ile bu kararın niçin uygulamada bağlayıcılığı olmadığını vurguladı.

Dünyada herkese ve özellikle de parlamentolara örnek, rehber olabilecek bir açıklama yaptı. Yani ‘soykırım tabiri hukuki bir tabirdir, jenerik ve siyasi bir tabir değildir. Bunun için de mahkeme kararı gerekir’ dedi. Bu anlamda Almanya bizim beklentimizi karşıladı. ‘Biz istediğimizi yaparız, istediğimizi de alırız’ anlayışının Türkiye için geçerli olmadığını da gördüler.

Yani Türkiye’ye istedikleri gibi muamele edemeyeceklerini de anlamış oldular. Türkiye’ye yönelik olumlu adım atan herkese biz de adım atarız. Adam gibi davranan herkese biz de olumlu bakarız. Aksi yönde düşüncesi olana da gerekli cevabı veririz.”