Türkiye el-Bap kapısında ortada mı kaldı? Suriye ve Rusya karşı, ABD'den destek yok...

Türk jetlerinin altı gündür Suriye'de uçuş yapamadığı öğrenildi.

Türkiye el-Bap kapısında ortada mı kaldı? Suriye ve Rusya karşı, ABD'den destek yok...

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli cihatçı güçlerin, Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında Halep’in kuzeyindeki el-Bap’ı almak için başlatılan taarruz kente 2 kilometre yaklaşmasına rağmen daha fazla ilerleyemiyor.

TSK ile birlikte cihatçı örgütlerin el-Bab’a batı ve kuzeydoğudan ilerlemesinden sonra bölgedeki Türk jetlerinin Suriye’nin kuzeyindeki uçuşları durdu. Türk savaş uçaklarının 12 Kasım’da IŞİD’e yönelik yoğun hava harekatından sonra 6 gündür taarruz yapmaması dikkat çekti.

Suriye ve Rusya karşı, ABD destek vermiyor

Gelinen noktada Rusya ve Suriye’nin Türk uçaklarının bölgedeki uçuşuna izin vermediği ve Suriye Ordusu’nun çok yakın zamanda el-Bap’a dönük operasyona başlayacağı da edinilen bilgiler arasında. TSK tarafından son yapılan Fırat Kalkanı açıklamasında Türk uçaklarının dün de havalanmadığı bildirildi. Koalisyona ait uçakların da cihatçıların el-Bab’a ilerleyişine hava desteği vermediği de Fırat Kalkanı açıklamasına yansıdı. Böylece ABD’nin de şu anda bu operasyona destek vermediği ortaya çıktı.

Ekim ayında da Rusya rest çekmişti

Türk jetleri 19 Ekim’de PYD’ye yönelik ağır hava taarruzundan sonra Suriye’nin füze tehditleri nedeniyle yaklaşık 3 hafta hava harekatı yapamamıştı. Bu sorun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın 1 Kasım’da Moskova’da Rus mevkidaşı Orgeneral Valeri Gerasimov’la görüşmesinde giderilmiş ve uçaklar 12 Kasım’da Cerablus’un güneyindeki IŞİD hedeflerini vurmuştu.

Suriye Ordusu el-Bap’a dönük operasyona mı hazırlanıyor?

Geçtiğimiz gün Fars haber ajansına demeç veren Suriyeli bir askeri yetkili, Suriye uçaklarının el-Bab’a bildiriler atarak halktan çok yakında operasyon yapılacak olan kenti terk etmesini istediğini açıkladı.

Suriye Ordusu ve müttefiklerinin el-Bab’a gireceğini belirten askeri yetkili, “bu operasyon, Suriye ordusu ve müttefiklerinin şu an Halep’in doğusunda sürdürdüğü operasyonları etkilemeyecek. Bu iki operasyon birbirinden ayrı olacak” dedi.

Öte yandan Suriyeli askeri yetkililerin uçaklarla, el-Bab’da yaşayan sivil halka kısa sürede operasyonun başlayacağına dair havadan bildiriler atıldığı açıklamasını, güvenlik kaynaklarının da doğruladığı öğrenildi.

Suriye Ordusu’ndan el-Bap’a takviye

Suriye Ordusu kaynaklarından yapılan açıklamaya göre ise el-Bab’ın güneyinde bulunan Kuveyris üssüne büyük bir takviye daha gönderildi.

Yaklaşık 800 askerin bulunduğu konvoy, Suriye’nin sahil kenti Tartus’tan Kuveyris hava üssüne gönderildi. Geçtiğimiz haftalarda da Humus ve Şam’dan bölgeye büyük konvoylar gönderilmişti.