Türkiye Cenevre'ye gidemeden kaybediyor: Türkmenler masada yok

Türkiye, Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan da oldu. Türkmenler Cenevre görüşmelerine çağrılmazken, Rusya Kürtler olmadan Suriye'de gerçek bir çözüm olmayacağını açıkladı.

Türkiye Cenevre'ye gidemeden kaybediyor: Türkmenler masada yok

Henüz Cenevre görüşmeleri başlamadı ama Türkiye’nin Kürtleri PYD’nin temsil etmemesi tezine karşı Rusya’dan sert bir karşılık gelirken Türkmenlerin de Cenevre’de temsil edilmeyeceği ortaya çıktı.

Rusya’dan Türkiye’ye rest: Kürtler görüşmelere katılmazsa anlaşma olmaz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Suriye’de Barış Görüşmelerine Kürtler katılmadan anlaşmaya varılması imkansızdır” dedi. Rusya’nın Kürtlerin olmaması halinde kararı veto etmeyeceğini vurgulayan Lavrov Kürtlerin IŞİD’e karşı etkili mücadelesini öne çıkardı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 2015’e dair dış politika değerlendirmesi yaptığı yıllık basın toplantısında, Rusya’nın Suriye’de hava operasyonlarına başlaması bu ülkedeki durum için bir dönüm noktası olduğunu ve kendilerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olarak Suriye krizine dahil olma hakkını kullandığını ifade etti.

Suriye’de süren savaşın sona ermesi için Cenevre’de yapılacak toplantıya PYD’nin katılmaması halinde bu toplantıdan beklenen sonuçların alınamayacağını söyleyen Lavrov Kürtler’in Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturduğunu da hatırlattı. Lavrov, “Cenevre’deki toplantının Kürtler olmadan gerçekleşmesi büyük bir hata olur, ancak buna rağmen toplantıya Kürtlerin davet edilmesi konusunda ısrarcı olmayacağız.” dedi.

Bu açıklamalar, Türkiye’nin adresi olmayan “Kürtler olsun ama PYD olmasın” tezinin altını boşaltıyor.

Türkiye’nin istediği olmadı: Türkmenler Cenevre’de yok

Öte yandan, davetiyeleri dağıtılan Cenevre görüşmeleri ile ilgili olarak Suriye’deki Türkmenlerin masada temsil edilmeyeceği de ortaya çıktı.

Suriye’deki Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, “Cenevre görüşmelerinde Türkmenler maalesef olmayacak. Türkmenlerin yer alması için Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üzerinden girişimlerde bulunduk ama sonuç alamadık. Cenevre ikinci heyetinde Türkmenler yok. Üçüncü grubun da olmayacağına göre Türkmenler bu görüşmelerde yer almayacak. Cenevre görüşmelerinde Türkmenler olarak yer almayı çok istedik ama maalesef olmadı. Türkiye’nin Türkmenlerin yer alması için baskı yaptığını biliyoruz. Ama Türkiye daha çok PYD’nin görüşmelerde olmaması için baskı kurdu.” dedi. Bu sözler, Türkiye’nin Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan da olduğunu gösteriyor.

 

http://gazetemanifesto.com/2016/01/25/analiz-cenevrede-suriye-icin-muzakere-masasi-kurulacak-mi/