Türkiye Alman büyükelçi ile görüşmüyor

Alman parlamentosunda 'Ermeni Soykırımı' kararının alındığı tarihten beri bu ülkenin Ankara Büyükelçisi ile görüşme yok.

Türkiye Alman büyükelçi ile görüşmüyor

Türkiye’nin Alman parlamentosunda geçen ay ‘Ermeni Soykırımı’ kararının alındığı tarihten bu yana Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ile görüşmediği ortaya çıktı.

‘Ermeni Soykırımı’nı kabul eden karar tasarısının Almanya Federal Meclisi’nde onaylanmasından bu yana Türkiye Hükümeti Almanya’nın Ankara Büyükelçisi ile görüşmüyor. Alman Basın Ajansı (dpa) Büyükelçi Martin Erdmann’a Dışişleri Bakanlığı ve diğer hükümet makamları tarafından randevu verilmediğini ve görüşme tekliflerinin yanıtlanmadığını öğrendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından onaylanması kaydıyla Büyükelçilik düzeyi altındaki Alman yetkililerin ara sıra randevu alabildiklerine de haberde yer verildi.

DW Türkçe‘nin haberine göre Ermeni karar tasarısının 2 Haziran’da Federal Meclis’te kabul edilmesi Almanya ile Türkiye arasında gerginliğe yol açmış ve Türkiye Hükümeti bir ‘eylem planı’ hazırlanacağını duyurmuştu. Almanya Savunma Bakanlığı müsteşarı ve Alman parlamenterlerin İncirlik üssündeki Alman askerleriyle görüşmelerine izni verilmiyor. Meclis Savunma Komisyonu üyelerinin sonbaharda İncirlik’e yapmayı planladıkları ziyarete Türkiye tarafından henüz izin verilmedi.

İlişkiler maslahatgüzar seviyesinde

2 Haziran’da alınan karardan sonra Türkiye Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu aynı gün Ankara’ya çağırdı. O tarihten bu yana Türkiye Almanya’da maslahatgüzar seviyesinde temsil ediliyor. Ankara ikinci tepki olarak Alman milletvekillerinin ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı’nın İncirlik Üssü’nde IŞİD’e karşı mücadele eden Alman askerlerini ziyaretine onay vermemişti. Ardından Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerinin Türkiye’ye yapacağı üç günlük resmi temaslar da Türkiye tarafından onaylanmadı.