Türkiye ve AB liderleri, göçmen krizini görüşüyor

Türkiye ve AB liderleri, göçmen krizini görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geliyor.

Türkiye ve AB liderleri, göçmen krizini görüşüyor

Türkiye ve AB liderleri, göçmen krizini görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alman Başbakan Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mar Rutte, zirveye hazırlık için Pazar akşamı Türkiye’nin AB nezdindeki daimi temsilciliğinde bir araya geldi.

Zirvede 28 AB ülkesinin Türkiye’den, iltica başvurusu için uygun olmayan binlerce göçmeni geri almasını istemesi bekleniyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk geçen hafta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine, Türkiye’nin, Türk sularında kaçak geçmeye çalışırken yakalanan tüm göçmenleri geri almaya hazır olduğunu söylediğini açıklamıştı.

‘Her gün 2000 göçmen geçiyor’

 Geçen yıl, bir milyondan fazla göçmen kaçak yollardan AB’ye girdi. Bu göçmenlerin büyük çoğunluğu Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçenler. BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, 1 Ocak ila 3 Mart tarihleri arasında en az 321 göçmenin, Yunanistan’a varmak isterken boğulduğunu belirtiyor.

Örgüte göre her gün, çoğunluğu Suriye, Irak ve Afganistan kökenli 2000’den fazla göçmen Türkiye’den Yunanistan’a geçiyor. Türk yetkililer, yılın ilk iki ayında toplam 25 bin göçmenin Yunanistan’a geçişinin ise engellendiğini ifade ediyor. Bu arada Makedonya, göçmenlerin sınırlarından geçişine yeni düzenlemeler getirdi.