Türk yetkili NY Times'e konuştu: Gözaltı listeleri hazır mıydı?

NY Times'e konuşan üst düzey Türk yetkili, askeri darbe girişiminin arkasından başlayan operasyon dalgasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türk yetkili NY Times'e konuştu: Gözaltı listeleri hazır mıydı?

Amerikan New York Times (NYT) gazetesine konuşan üstdüzey bir Türk yetkili, darbe girişimi sonrası gözaltı listelerinin önceden hazır olup olmadığı konusundaki tartışmalara yönelik değerlendirmesinde, görevden alınan yargıçların darbeci askerlerle ‘müttefik’ olduğunu söyledi.

ABD’nin önemli gazetelerinden New York Times (NYT) uluslararası baskısının manşetinde, darbecilerin kurbanlarından birinin cenaze töreninde çekilen fotoğraflara yer verdi.

‘Türkiye’de tasfiye büyüyor’

Haberin başlığı için “itidal çağrılarına rağmen, Türkiye’de tasfiye büyüyor” ifadesi tercih edildi. Gazete, birinci sayfasının sağ sütununda, Türkiye’de yaşanan gelişmelere şu ifadelerle yer verdi:

— Askeri liderlerin geniş çaplı tutuklanmalarının ardından polis memurları toplu olarak kovuluyor.

— Askeri liderlerin geniş çaplı tutuklanmalarının ardından polis memurları toplu olarak kovuluyor.

— Türk yetkililer, pazartesi günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetini alaşağı etmeyi amaçlayan başarısız askeri darbeyi takiben başlatılan önlemler kapsamında, binlerce polis memurunu görevlerinden alarak, tasfiyeyi muhalif olarak algılananlara doğru genişletti.

— Sayın Erdoğan’ın durumu ülkeyi birleştirmek için kullanacağı yönündeki umutlar, bunun yerine güvenlik öncelikli yaklaşım benimsemesi üzerine azalırken, Batılı müttefikler hesaplaşma gibi görünen durum karşısında ikaz vermeye başladı.

— Tasfiyelerin büyüklüğü, Türkiye’nin Batılı müttefikleri arasında, Sayın Erdoğan’ın hukuk devletini terk ettiği ve darbe teşebbüsünü ülkenin onun düşmanlarının kontrolündeki kurumlarını temizlemek için bir bahane olarak kullandığı yönünde kaygılar yükseldi.

‘Devletin nasıl işleyeceği belli değil’

— Devletin birçok kritik görev bir anda boşalmasıyla, paranoya ve suçlamanın aşırı boyutlara varmasıyla devletin nasıl işleyeceği henüz net değil.

— Hükümet protokolü uyarınca adının gizli kalması kaydıyla konuşan üst düzey bir Türk yetkili, “ordudaki Gülen hareketi mensuplarının bir süredir gözlem altında tutulduğunu ve grubun, adli takibata uğrayabileceklerini fark ettiklerinde, darbe komplosunu acil durum algısıyla devreye soktuklarını” söyledi

— Üst düzey yetkili, görevden alınan yargıçların darbenin arkasındaki askeri hizip ile müttefik olduğunu söyledi. Yetkili, diğerleri gibi, onların da darbe yaşanmadan önce hükümet tarafından hazırlanan şüpheliler listesinde yer aldığını söyledi.