Türk Telekom için çarpıcı iddia: Müşterilerini fişlemek için casus yazılım satın aldı!

Türk Telekom'un, ABD'li bilgi ve iletişim şirketi Procera'dan müşterilerine karşı kullanmak için casus yazılım sipariş ettiği iddia edildi.

Türk Telekom için çarpıcı iddia: Müşterilerini fişlemek için casus yazılım satın aldı!

Türk Telekom’un, ABD’li iletişim şirketi Procera’dan müşterilerine karşı kullanmak için ‘casus yazılım’ sipariş ettiği iddia edildi.

ABD’de yayın yapan ekonomi dergisi Forbes’de yer alan habere göre, İsveçli yazılımcı Kriss Anderson 4 Nisan’da şirketine, “Hayatım boyunca Erdoğanın acımasızlığının parçası olduğum için pişmanlık duymak istemiyorum. İstifa ediyorum” yazan bir e-posta attı. Anderson’un ABD’li Procera şirketi için çalıştığı öğrenildi.

Anderson istifası sonrası kişisel nedenlerini açıklarken Türk Telekom’un Ankara merkezli Sekom şirketinin arabuluculuğuyla 6 milyon dolara yaptığı anlaşma yaptığını, istenilen zengin inceleme yazılımının görüntüde kullanıcıların isim, mail ve şifrelerini listeleyecek şekilde göründüğünü ancak içeriğinde ayrıca IP ve girilen sitelerin de belirtilmesinin istendiğini söyledi. Normalde iyi bir amaç için alındığı düşünülebilecek olan bu yazılımın otoriter bir toplumda oldukça kötü amaçlar için kullanılabileceğini bildiğini aktaran Anderson bu yüzden istifa ettiğini yazdı.

“Erdoğan muhalifleri hayatını kaybedebilir”

Procera’da çalışan altı kişi ise, isimlerini vermeden bu yazılım yüzünden Türkiye’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a muhalefet olduğu düşüncesi ile hayatlarını kaybedebileceğini, ancak bu yazılım ile ilgili açıklamayı şirketin yapması gerektiğini söyledi.

Procera ise yaptığı açıklamada şirket olarak her zaman insan haklarına saygı duyduklarını ve müşterilerinin daha iyi hizmet sağlaması için yazılımlar yaptıklarını belirterek, hiç bir zaman izleme amaçlı ürünler üretmediklerini vurguladı. Procera yaptıkları yazılımların kanunlara ve uluslararası standartlara uygun olduğunu belirtip, geçen yıl değişen yönetim ile birlikte bu amaçta çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.