Türk Akımı anlaşması imzalandı

Rusya ile Türkiye arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı.

Türk Akımı anlaşması imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü’nde 1 saat 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşme sonrası Rusya ile Türkiye arasındaki Türk akım gaz boru hattına ilişkin anlaşma imzalandı. Anlaşmayı, Türkiye adına Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Federasyonu adına Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Alexander Novak imzaladı.
Anlaşma sonrasında Erdoğan ve Putin basın toplantısında konuştu.
Toplantıda Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
“Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. Bir çok alanda savunma, sanayi, ticari, turizm konularındaki ilişkilerimizi bundan sonra geliştireceğiz. Bakanlarımız ikili görüşmelere devam ediyor. Üst düzey istişari konsey toplantımız ile ilgili olarak Dışişleri Bakanlarımıza talimatlarımızı verdik. Yıl sonu veya önümüzdeki yılbaşı itibariyle bu toplantımızı da gerçekleştireceğiz. Karma ekonomi komisyon toplantısının da aciliyeti nedeniyle ilgili bakanlarımız bu çalışmayı gerçekleştirecekler.”

Halep’e insani yardım

“Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu’nu kendileriyle görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep’teki gelişmelerde, insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar. Bu konuda gerekli görevlendirmelerimizi yaptık.”

“Bir diğer tabii önemli adım, Türk Akımı konusunun yine aramızda değerlendirmesini yaptık. Türk Akımı’yla ilgili olarak sürecin hızlandırılması konusunda da bugün biliyorsunuz az önce atılan imza ile noktayı koyduk. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili olarak da yine burada bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım.”

Putin: Türkiye’den ihraç olan ve kısıtlama getirilen bazı kalemleri tekrar Rus piyasasına açıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yaptığı konuşmada, bugün İstanbul’da gerçekleştirilen Enerji Zirvesi’nin başarılı olduğunu vurgulayarak, “Bugün Rusya hükümeti bir karar aldı. Ve Türkiye’den ihraç olan ve kısıtlama olan bazı kalemleri tekrar Rusya’ya olan ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye. Diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu karşılıklı yarara dayanıyor. Rusya bu tarım ürünlerini üretmiyor. İthal olunca bizde de fiyatlar düşecektir” ifadelerini kullandı.

Doğalgaz indiriminde mutabakat

Doğalgaz indirimine ilişkin Putin, “Türk Akımı yeni doğalgaz boru hattından bahsediyoruz. Aynı zamanda bu proje çerçevesinde bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye’ye doğalgaz indiriminde mutabık kalmıştık” dedi.
“Suriye’de akan kanın durdurulmasından yanayız”
Suriye politikasına ilişkin Putin şu ifadeleri kullandı: “Hem Türkiye hem de Rusya olarak Suriye’de akan kanın durdurulması, bunun en hızlı şekilde gerçekleştirilmesinden yanayız. Biz de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz.

Amerikan tarafı fiilen bunu yapamıyor ya da yapmak istemiyor. Suriye’deki barışı isteyen herkes bunu desteklemeli. Halep’e insani yardımların götürülmesi için her türlü çabayı göstereceğimiz konusundaki görüşümüz aynıdır. Sadece tek konu, bu insani yardımların götürülmesinde güvenliğin sağlanmasıdır. Halep’e insani yardımın ulaştırılması için ana güzergah ve Amerika tarafına önerdiğimiz bu şekli hakkında Türkiye ortağıma bilgi vermiştim.”

“Provokasyon olmasın diye Amerika’ya önerdik”

İnsani konulara ateş açılmasın ve provokasyon olmasın diye Amerikan tarafına önerimiz oldu. Ama Amerikan tarafı fiilen bunu yapamıyor ya da yapmak istemiyor. Ümit ediyorum ki cumartesi günü İsviçre’de yapılacak görüşmelerin en önemli konularından biri bahsettiğim konu olacak. Halep’te akan kanın durdurulması için BM özel temsilcisinin önerdiği bu bölgeden, silahı bırakmak istemeyen grupların oradan uzaklaşılması teklifini sayın Erdoğan ile birlikte buna çaba göstereceğiz. Buna mutabık kalmıştık.”

(DHA)