Turist sayısında büyük düşüş beklentisi

Türkiye'ye gelen Alman turist sayısı geçen yıl yüzde 6 artışla 5.58 milyon olmuştu.

Turist sayısında büyük düşüş beklentisi

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB)’un Türkiye’nin en büyük turizm pazarı konumundaki Almanya’ya ilişkin öngörülerini paylaştığı raporda, Türkiye’de gerçekleşen saldırılar Avrupalı turistler için önemli güvenlik endişesi oluştururken; Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya başta olmak üzere AB ülkelerinden bu yıl gelecek turist sayısında önemli oranda düşüş bekleneceği belirtiliyor.

Raporda yer alan bilgiye göre, Alman Seyahat Acenteleri Birliği’nin (DRV) 2016 Türkiye satışlarında yüzde 40 gerileme kaydedildi. Açıklamaya göre, son olarak İstanbul İstiklal Caddesi’nde yaşanan saldırı sonrasında hem İstanbul’da hem de Türkiye genelinde çok sayıda rezervasyon ve kongre iptalleri yaşandı.

Gerek güvenlik algısı, gerekse Galataport’ta başlatılan inşaat çalışmaları nedeniyle 2016’da Türkiye ve İstanbul’a yapılması planlanan kruvaziyer turlarının tamamına yakını da iptal edildi.
Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı geçen yıl yüzde 6 artışla 5.58 milyon olmuştu. Bu yılın ilk iki ayında ise Almanya pazarı yüzde 6 düşüşle 252 bine geriledi.
Ortadoğu ve İran pazarlarında artış beklentisi
Rusya Federasyonu’ndan gelecek turist sayısında da 2016’da önemli gerileme beklendiği kaydedilen raporda, Ortadoğu ve İran pazarlarında ise artış beklendiği ifade edildi.
Türkiye-Yunanistan Ege denizi rotasını izleyerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların da turistlerin destinasyon kararında belirleyici olacağı kaydedilen raporda, Yunanistan’ın birçok adasının da turizm talebi açısından 2016’da önemli oranda daralma yaşamasının beklendiği kaydedildi.
7.5 milyar dolar kayıp
Diğer yandan, turizm sektörüne yönelik rapor ve veri hazırlayan özel araştırma kurumu Turizm Databank’ın yayınladığı rapora göre; Rusya ve Avrupa pazarlarındaki daralma nedeniyle 2016’da Türkiye en olumsuz senaryoda 6.5 milyon turist ve 7.5 milyar dolar gelir kaybı yaşayacak. En olumlu senaryoda ise turist kaybı 3.1 milyon, gelir kaybı da 3.6 milyar dolar olacak.