Trump Cumhuriyetçileri bölecek mi?

Cumhuriyetçi Parti'deki adaylık yarışı kızışırken Donald Trump'ın adaylığına karşı harekete geçmesi parti tabanından büyük tepki çekmeye başladı.

Trump Cumhuriyetçileri bölecek mi?

ABD’de önümüzdeki Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti’deki adaylık yarışı kızışırken partinin önde gelen isimlerinin yarışı önde götüren Donald Trump’ın adaylığına karşı harekete geçmesi parti tabanından büyük tepki çekmeye başladı. Öte yandan, Cumartesi günü Kansas, Kentucky, Louisiana ve Maine eyaletlerinde yapılan ön seçimlerde Çay Partisi’nin önde gelen ismi Ted Cruz’un gösterdiği başarı ise bu stratejinin işe yarayabileceğini de gösteriyor.

Mitt Romney’nin Trump’a karşı en güçlü adayda birleşilmesi çağrısı parti tabanından tepki topluyor

Son seçimlerde ABD Başkanı Barack Obama’ya karşı Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Mitt Romney’nin Trump’ın adaylığını engelleme planı, Cumhuriyetçi Parti’nin yöneticilerine karşı bir tepkiye dönüşüyor.

Mitt Romney, Trump’ın Temmuz ayında yapılacak Büyük Kongre’de yeterli delegeye sahip olmaması halinde Donald Trump’a karşı başka bir adayın gösterilmesini sağlamak istediğini açıklarken Cumhuriyetçilerin tabandaki destekçilerinin buna tepki gösterdikleri ve hatta açıkça buna direnecekleri konuşuluyor.

Romney’nin önerdiği ve 2008’deki başkan adayı Arizona senatörü John McCain’in de hemen desteklediği plana göre, Trump karşıtı Cumhuriyetçilerin taktiksel oy kullanmaları ve Trump’ın tek başına yeterli delege kazanmasını engellemeleri isteniyor. Böylece Büyük Kongre’de parti içi ittifaklar ile Trump’ın başkan adayı olmasının önüne geçilebileceği hesaplanıyor.

Ancak bu planın açıklanmasıyla birlikte muhafazakar tartışma programlarında parti tabanının büyük tepki göstermeye başlaması da bir oldu.

Trump’a karşı savaş ilan edildi

Romney’nin Trump’a karşı en güçlü adayda birleşilmesi çağrısından sonra Cumhuriyetçilerin 11. tartışma programında rakipleri ve Fox News televizyon kanalının moderatörleri de Trump’a dış politika ve göçmen sorunu üzerinden saldırmaya başladı. Bu saldırılar, Marco Rubio’nun Trump’ın ellerinin küçüklüğüyle ilgili imaları üzerinden belden aşağı bir noktaya kadar vardı.

Öte yandan Trump’ın Cumhuriyetçi Parti adaylığını kazanması halinde 3. bir adayın çıkması için şimdiden 2 ayrı siyasi bağış komitesi kurulmuş durumda. Bu durum Donald Trump’ın kazanamaması halinde bağımsız aday olarak başkanlık seçimlerine katılmama sözünü vermekten kaçınması ve ancak bir ay önce bu açıklamayı yaptığı düşünüldüğünde dikkat çekiyor.

Tüm bunlara rağmen Trump’ın durdurulmasında geç kalındığını söyleyenler de var. Öte yandan, Cumhuriyetçi Parti’de delegelerin adaya bağlılıklarının sadece ilk tur oylamada geçerli olması Romney’nin stratejisi için açık kapı bırakıyor.Bununla birlikte, aynı zamanda çok kavgalı bir kongre sürecinin Cumhuriyetçi Parti için tehlikeler barındırdığı da konuşuluyor.

Ben Carson’ın da yarıştan çekilmesiyle kalan 4 adaydan Donald Trump 347, Ted Cruz 260, Marco Rubio 116 ve John Kasich 27 delegelik kazandı. 14 delegelik ise yarıştan çekilen adaylara ait.