TRT'ye ceza vermeyen RTÜK'e mahkumiyet

‘Tarafsızlık ilkesine uymama' ve ‘iktidar sözcülüğü yapmakla' suçlanan TRT'nin RTÜK tarafından cezalandırılmaması, mahkeme tarafından ‘hukuka aykırı' bulundu.

TRT'ye ceza vermeyen RTÜK'e mahkumiyet

‘Tarafsızlık ilkesine uymama’ ve ‘iktidar sözcülüğü yapmakla’ suçlanan TRT’nin RTÜK tarafından cezalandırılmaması, mahkeme tarafından ‘hukuka aykırı’ bulundu.

Kararda, RTÜK’ün müeyyide uygulamama gerekçeleri geçerli sayılmadı. Ankara 8. İdare Mahkemesi, üst kurulun cezai müeyyideye gerek görmeme kararının hukuka uygun olmadığını belirtti. Kararda, üst kurul tarafından seçim dönemleri dışında da yayın ilkeleri kapsamında denetim yapmasının zorunlu olduğu belirtilirken, “Bu itibarla, üst kurulun anılan kuralın sadece seçim dönemlerinde Yüksek Seçim Kurulu kararları doğrultusunda işletileceği yönündeki değerlendirmesinde isabet bulunmamaktadır. Yayın ilkesini ihlal edip etmediği hususlarında bir inceleme ve değerlendirme yapılmaksızın eksik inceleme ve değerlendirmeye dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” denildi. Bu çerçevede, RTÜK’ün TRT’ye ceza vermeme işleminin iptal edildiği kaydedildi.

“TRT’nin yayınları utanç verici”

CHP kontenjanından seçilen RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan, sadece iktidarı gözeten TRT’nin utanç verici bir yayın yaptığını belirtti. YSK’nın da taraflı yayınlar nedeniyle TRT’yi mahkum ettiğine işaret eden Demirkıran, “Bölge İdare Mahkemesi, TRT’nin tek yanlı yayın yaptığı gerçeğini bir kez daha teyit etti. TRT artık utanç verici yayın yapıyor. Yöneticiler açıkça suç işliyor. Devlete ve millete hakaret ediyorlar. Böyle kamu yayını olamaz. TRT vatandaşın elektrik faturalarından yüzde 2’lik pay alıyor ama ayrıştırıcı, ötekileştirici, iktidarı gözeten yayın yapıyor. Ne yazık ki bu ihaneti, tek yanlı yayını iktidar partisi himaye ediyor.” ifadelerini kullandı.

Parti devletinin yayın organı haline geldi

Eski RTÜK üyesi ve CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Ali Öztunç ise TRT’nin hiçbir dönemde bu kadar yanlı yayın yapmadığını kaydetti. Öztunç, “Şu anda Türkiye’de maalesef parti devleti var. Parti devletinin yayın organı da TRT. AKP ne isterse onu yapıyor, algı yaratmaya çalışıyor. TRT’ye çıkan kişilere baktığınızda, hepsi aynı tornadan çıkmış gibi aynı ifadeleri kullanıyorlar. Akıllarında, varsa da yoksa da Recep Tayyip Erdoğan ve AKP.” diye konuştu.