"Topraklarımda çalışan hiçbir işçinin emeği karşılıksız kalmaz"

Fidel Castro ile Ferhan Şensoy arasında geçen bir olay Küba sosyalizmini açık bir şekilde temsil ediyor.

Tiyatrocu Ferhan Şensoy’un ‘Şans Kapıyı Çalınca’ filminin çekimleri için bulunduğu Küba’da, film ekibi ile birlikte yaşadığı bir olay Fidel Castro ve Küba sosyalizminin insana ve emeğe bakışını sembolize etmesi açısından değer taşıyor.

2009 yılında tiyatrocu İlkay Saran tarafından bir televizyon programında anlatılan olay zamanında medyada “Ferhan Şensoy Fidel Castro’dan maaş aldığı ortaya çıktı” denilerek saçma bir şekilde popülarize ve içeriksizleştirilmeye çalışılmıştı.

Tiyatrocu İlkay Saran’ın canlı yayında yaptığı açıklama ise şu şekildeydi: “Ferhan ile ‘Şans Kapıyı Kırınca’ filmini çekmek üzere Küba’ya gittik. Bir gün sette çalışırken Fidel Castro tarafından görevlendirilen bir adam bize zarflar getirdi. Zarflarda yönetmen Ferhan Şensoy için 20, oyuncular için 10, teknik ekip için de 5’er dolar vardı. Ferhan Şensoy parayı kabul etmeyip gönderdi. Tabii biz de geri verdik. Ancak para, şöyle bir notla sete geri gönderildi: ‘Topraklarımda çalışan hiçbir işçinin emeği karşılıksız kalamaz. Ülkemde çekim yaptığınız için teşekkür ederim. Fidel Castro…’ Fidel Castro’nun bu notundan çok etkilenen Ferhan Şensoy ve bizler parayı kabul ettik. Sonra da paranın hepsini toplayıp Küba’daki bir tiyatroya bağışlamıştık.”