Toplantıya bu kez Türkiye değil, PYD katıldı

Müslim, Türkiye’nin, El Kaide’nin Suriye’deki kolu olan El Nusra örgütünü desteklediğini iddia etti.

Toplantıya bu kez Türkiye değil, PYD katıldı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kültür başkenti olarak bilinen Süleymaniye’deki Amerikan Üniversitesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Süleymaniye Forumu’na, aralarında IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk gibi isimlerin de aralarında bulunduğu siyasetçiler ve liderler katıldı.

PYD lideri Salih Müslim’in de konuşmacı olarak yer aldığı foruma bu sene Türk Dışişleri’nden resmi bir yetkilinin katılmaması dikkat çekti. Süleymaniye Forumu’na geçen yıl Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 2014’te ise (Dışişleri Bakanlığı döneminde) Ahmet Davutoğlu katılmıştı.

“IŞİD’liler teslim olmaya başladı”

Hürriyet’ten İpek Yezdani’nin haberine göre, Forumda konuşan Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, geçen yılla kıyaslandığında bu yıl IŞİD’e karşı savaşta ellerinde çok daha fazla istihbarat bilgisi olduğunu söyledi.

IŞİD’e karşı savaşta gelinen noktada bölgenin 1 yıl önce olduğundan daha güvenli olduğunu belirten McGurk, “Son dönemde IŞİD’li teröristler cephede gelip teslim olmaya başladılar, en son Sincar’da Peşmerge’ye teslim olan Amerikalı bir IŞİD militanından çok fazla bilgi aldık” dedi.

“IŞİD savunmaya geçti”

McGurk, IŞİD liderlerinden Ömer el Şişhani’nin geçen hafta öldürüldüğünü anımsatarak, bunun IŞİD’in komutasını zayıflatmada çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

McGurk, “IŞİD artık savunmaya geçti, Irak içinde silahlı güçlerini istediği gibi hareket ettiremiyor. Geçen yıl Mayıs ayından bu yana başarılı tek bir operasyon yapamadılar” dedi.

IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka ile Irak’ta ele geçirmiş olduğu Musul arasındaki tüm ikmal yollarının kesilmiş olduğuna dikkat çeken McGurk, “IŞİD’in bölgede eskiden olduğu gibi hareket serbestisi yok. Ancak bu çok uzun bir koşu, IŞİD’in kontrol ettiği bölgeleri geri alsak bile IŞİD terörist bir organizasyon olarak dünyayı terörize etmeye devam edecek” diye konuştu.

Salih Müslim: Türkiye’deki patlamalarla ilgimiz yok

Forumda konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, “Söylenmesi mümkün olmayan şeyler söyleniyor. Biz Türkiye’nin içişlerine kesinlikle karışmayız. Bu patlamaların arkasında kimin olduğunu bilmiyoruz. Sivillerin kurban edildiği bu tür terör eylemlerini kınıyoruz” dedi.

Müslim, ayrıca Türkiye’nin, El Kaide’nin Suriye’deki kolu olan El Nusra örgütünü desteklediğini iddia etti.

Amerikan Üniversitesi tarafından düzenlenen ve her yıl bölgesel liderlerle üst düzey Amerikalı diplomatları ağırlayan Süleymaniye Forumu’na Türkiye’den resmi bir yetkili katılmadı.