Tophane'deki "İşçi Heykeli" kayıp!

İstanbul Tophane Parkı’nda bulunan “İşçi Heykeli“ Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırıldı.

Tophane'deki

İstanbul Tophane Parkı’nda bulunan “İşçi Heykeli“ Büyükşehir Belediyesi tarafından  kaldırıldı. Heykelin nereye götürüldüğü ve akıbeti  ise belirsiz durumda.

heykel1

Heykelin ilk yapıldığı hali…

Cumhuriyetin 50’inci yılında “50’inci yıl Kutlama Kurulu” tarafından İstanbul’un çeşitli  park alan ve yollarına serbest sanat eserleri yapılması kapsamında heykeltıraş Muzaffer Ertoran tarafından yapılan heykel, İstanbul Tophane’deki İş ve İşçi Bulma Kurumu önüne yerleştirilmişti. Yerleştirildiği 1973 yılından bu yana sayısız kez saldırıya uğrayan heykel, aynı inatla her defasında da Ertoran tarafından onarmaya çalışılmıştı. Fakat en sonunda sanatçı da pes etmiş ve heykel artık başsız ve kolsuz bir şekilde parkta sergilenmeye devam etmişti.

Heykelin bütünüyle ortadan kaldırılması ise İBB marifetiyle oldu. Birkaç ay önce Tophane Parkı’nda başlayan bakım çalışmaları çevresinde park çevresi paravanlarla kapatıldı. Ancak paravanlar kaldırıldığında heykelin yerinde durmadığı anlaşıldı.

Kültür Servisi haber sitesinden Aslı Uluşahin’in, konuyla ilgili haberinde heykelin akıbetiyle ilgili İBB’den sorulara bir cevap gelmediğini aktardı.

‘AKP’li belediyenin 1 Mayıs hediyesi

heykel2

Heykelin kaldırılmadan önceki hali…

Uluşahin’e konuşan mimar, yazar ve karikatürist Behiç Ak heykelin kaldırılmasını “AKP’li belediyenin işçi sınıfına 1 Mayıs hediyesi” diye niteliyor ve şöyle diyor:

“Saldırılar sonunda kolsuz, bacaksız, kafasız soyut bir nesneye, bir ‘torso’ya dönüşmüştü heykel. Bence bu haliyle de Türkiye’deki işçi sınıfının durumunu çok da iyi yansıtıyordu. Ama şehrin yöneticileri ‘işçi’nin bu haline bile tahammül edememiş olacaklar ki, 43 yıldır yaşama savaşı veren heykeli ortalıktan yok etmişler…

Bakalım işçi sınıfı, heykelini kente geri kazandırabilecek mi?”