TOKİ'den Güneydoğu'da ilk rant hamlesi

TOKİ, Diyarbakır'da 8 bin, Mardin'de 2 bin, Batman'da 3 bin, Şanlıurfa'da 10 bin ve Gaziantep'te 20 bin olmak üzere bölgede toplam 43 bin yeni konut inşa etmek üzere harekete geçti.

TOKİ'den Güneydoğu'da ilk rant hamlesi

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Diyarbakır’da 8 bin, Mardin’de 2 bin, Batman’da 3 bin, Şanlıurfa’da 10 bin ve Gaziantep’te 20 bin olmak üzere bölgede toplam 43 bin yeni konut inşa etmek üzere harekete geçti.

Bölgede yaşanan savaş nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerde yaşanan yıkım ve Suriye’den gelen göçmenler düşünüldüğünde bölgede yaşanan önemli nüfus hareketlerine bir yenisi eklenecek gibi görünüyor.

TOKİ’nin tarihi doku hassasiyeti varmış

“Doğu ve Güneydoğu’da konut inşasında önceliğimiz, yerel olanın, tarihin, sit alanlarının korunmasıdır” diyen Turan, şöyle devam etti: “Tarihi dokuya zarar vermeden, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Mardin ve diğer şehirlerimizde projeler sürüyor. Mardin’deki proje, şehrin tarihi dokusunu geleceğe taşıyacak.”

Öte yandan İstanbul Ataşehir’de yapılan Mimar Sinan Camii’nden de bildiğimiz gibi TOKİ’nin tarihi dokuyu geleceğe taşımaktan anladığı şeklen bir kopyalama ve bunu betonarme bir biçimde inşa etmekten ibaret.

2023’e kadar 1,2 milyon konut yapılması hedefleniyor

Turan, “2023 için hedefimiz 1 milyon konuttu. Emekli kontenjanlarıyla bu hedefi 200 bin yukarı çektik. Amacımız 2023’te 5,5 milyon insanımızı ev sahibi yapmak. Yıllık 50 bin konut hedefimizi de, 60 bin konut üretimi olarak revize ettik.” dedi.

Turan, ülke genelinde 2016-2019 arasında 259 bin 220 konut yapımı planladıklarını vurgulayarak, “Doğu ve Güneydoğu’da, Diyarbakır’da 8 bin, Mardin’de 2 bin, Batman’da 3 bin, Şanlıurfa’da 10 bin, Gaziantep’te 20 bin konutu hayata geçireceğiz” bilgisini verdi.