TKP'nin 96. kuruluş yıldönümü Maltepe ve Edirne'de kutlandı

Türkiye Komünist Partisi'nin 96. kuruluş yıldönümü Edirne ve İstanbul Maltepe'de yapılan etkinliklerle kutlandı.

TKP'nin 96. kuruluş yıldönümü Maltepe ve Edirne'de kutlandı

Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) 96. kuruluş yıldönümü bugün İstanbul Maltepe ve Edirne’de yapılan etkinliklerle kutlandı.

Mustafa Suphi ve arkadaşları tarafından 1920 yılında 10 Eylül tarihinde Bakü’de kurulan TKP, Türkiye topraklarında çetin mücadelelerden geçti, Parti’nin on beş kişilik ilk önderliği Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelirken Trabzon’da öldürüldüler.

Mustafa Suphiler’in başlattığı sosyalizm yolculuğunu bugün Türkiye topraklarında sahiplenen komünistler, partilerinin 96. kuruluş yıldönümünü etkinliklerle kutladılar.

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) tarafından Maltepe Nâzım Kültürevi ve Edirne Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde iki etkinlik düzenlendi.

Maltepe Nâzım Kültürevi’nde yapılan etkinlik

Etkinlik açılış konuşması ile başladı. Aydan Güner yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

14273335_1132200616846704_2047648451_o“Bugün burada, ömrümüzde yalnız onunla ve onun safında olmakla övündüğümüz partimiz TKP’nin 96. kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ve bu etkinlikte bizlerle birlikte olan tüm dostlarımıza partimiz TKH adına teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyoruz.”

 

Partinin tarihi önemlidir

Devamında Parti tarihi üzerine konuşma yapan TKH MK üyesi Kemal Parlak kuruluşundan bugüne TKP’nin ve kadrolarının yaşadıklarını anlattı. 10 Eylül 1920’deki kuruluştan Halk İştrakiyun Fırkası’na, 46 sendikacılığndan 51 tevkifatına, Türkiye İşçi Partisi’nden 1973 atılımına, 12 Eylül’den 1990’lardaki likidasyona kadar örnekler veren Parlak, Parti tarihinin ne kadar önemli olduğundan bahsetti.kemal-parlak

Günümüzde ise “Nasıl bir Parti?” sorusunun merkeze konulması gerektiğini vurgulayan Kemal Parlak, 2014 yılında TKP içerisinde yaşanan ayrışma sürecinin başka bir şekilde anlaşılamayacağını ifade etti. Son olarak TKP’nin siyaset sahnesine yeniden dönmesinin zorunluluğundan bahseden Parlak, TKH’nin bunun için var gücüyle çalıştığını söyledi.

Örgütlü bir işçi sınıfı partisi, militan bir kadın hareketi ve partizan bir gençlik hareketi yaratılmalı

Kemal Parlak’tan sonra TKH MK üyesi Kâmil Tekerek söz aldı. Tekerek konuşmasında şunları söyledi:

“10 Eylül kutlamaları önemlidir. Her yıl açık etkinliklerle ya da geçmişte gizlilik koşullarında yapıldığı gibi 10 Eylül’ler kutlanır. Bu sene de TKH olarak kutlamamızı yapıyoruz.

Bugün Türkiye’de sosyalizm mücadelesinin ne kadar yakıcı, güncel ve büyük bir mücadele olduğunun ortaya14248043_1132200586846707_1666948521_o konulması gerekiyor. Ülkemizde bir dönem kapanmıştır. Bir tarafta Yenikapı mutabakatı, bir tarafta ise bu bozulacak mı, bozulmayacak mı diye bekleyen bir solculuk vardır. AKP iktidarının 14 yıllık pratiği zaten ülkeyi bu günlere getirmiştir. O yüzden AKP döneminde neyin mücadelesini verdiysek bunların sosyalizm mücadelesine kan taşıyacak şekilde gündeme alınması gerekmektedir.

Yoksa düzen içi muhalefete yedeklenen bir sol tablosu ile baş başa kalıyoruz. Bunu aşmak içinse güçlü bir komünist partisinin daha doğrusu TKP’nin siyaset sahnesine gerçek bir örgütlenme ile dönmesi gerekir. ‘Nasıl bir Parti?’ sorusu bu noktalardan tartışılacaktır.

Siz eğer gerçek bir sınıf örgütlenmesi üzerine Parti inşa ederseniz, militan bir kadın hareketi yaratırsanız, partizan bir gençlik örgütlenmeniz varsa o zaman önderlik sorununun da, kollektivizmin de, siyaset yapma tarzının da, örgüt modeli ve parti tartışmasının hakkı verilebilir. Bunun başka yolu yoktur.”

TKH, sınıf partisi anlayışıyla çalışıyor

Etkinlikte son sözü TKH Parti Konseyi üyesi Mustafa Sarıbaş aldı. Sarıbaş şunları söyledi:

“TKP 10 Eylül 1920’de kurulmuştur. Bir yıl sonra partimiz saldırıya uğramış, 1921 yılında Mustafa Suphi ve 15 yoldaşımız Karadeniz’ de katledilmiştir. Dünyadaki Komünist Partiler hakim sınıfların korkulu rüyaları olduğu için sürekli değişik yöntemlerle saldırıya uğrar. İşte partimiz 1921 den sonra tevkifat ve likidasyonlar yaşamış ama TKP yoluna devam etmiştir. 1970’li yıllarda sınıf içinde ve kamu kesiminde örgütlenmeye başlayarak güçlenmiştir.saribas

1980 12 Eylül darbesine kadar parti politikalarını tüm kesimlere ulaştırmak için kitle içinde çalışmalarını yaygınlaştırmaya çalışmıştır. Kadın örgütlenmesi İKD, gençlik içinde İGD, işçi gençlik Çırak-Der, liselerde İLD gibi, kamu emekçileri içerisinde Birlik Dayanışma adıyla çalışmalarını en geniş kesimlere yaymıştır. Bu çalışmalarda işçi sınıfın öncü partisi TKP kitle bağını güçlendirip sınıfın müttefiklerinde ‘Yolumuz işçi sınıfın yoludur’ şiarıyla istihdam etmiştir.

TKP bu çalışmalarla sosyalizm mücadelesini yükseltip toplumsal dinamikleri harekete geçirecek sıçramalarını güçlendirmeye başlamıştı.”

2001 yılında TKP yeniden siyaset sahnesine dönmesiyle partiye dönüş sümaltepe-1recini anlatan Mustafa Sarıbaş, “İdeolojik, siyasal örgütlenmede sınıf partisi anlayışıyla TKH, TKP inşasına çalışıyor.” dedi.

Etkinlik şiir ve müzik dinletisi ile sonrasında TKP’nin 96. yılı için hazırlanan videonun izlenmesi ile son buldu.

Edirne Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlik

96. Yılında TKP Edirne Nâzım Hikmet Kültürevi’nde bir etkinlikle kutlandı. Tarihsel TKP üyeleri Naciye Babalık, Avni Sevinç ve TKH MK üyesi Ahmet Tarık Yenil’in katıldığı etkinlikte memlekette bir komünist partiye ihtiyaç duyulduğu konuşuldu. TKP tarihinden örneklerin de verildiği etkinlik sinevizyon gösterisi ile son buldu. Katılanlar TKP’nin siyaset sahnesine dönmesinin emekçilerin temsiliyeti ile olabileceğini ifade ettiler.