TKH: Behice Boran'ı ölümünün 29. yılında saygıyla anıyoruz

Türkiye Komünist Hareketi, TİP Genel Başkanı Behice Boran'ın 29. ölüm yıldönümü ile ilgili bir açıklama yayınladı.

TKH: Behice Boran'ı ölümünün 29. yılında saygıyla anıyoruz

Türkiye Komünist Hareketi Behice Boran’ın 29. ölüm yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Ölümünün 29. yılında Behice Boran’ı saygıyla anıyoruz…

Türkiye Barışseverler Cemiyeti başkanlığı yapan, Türkiye İşçi Partisi’nin Genel Başkanı Behice S. Boran, ölümünden 29 sene geçmesine rağmen, Türkiye’de devrim ve sosyalizm mücadelesine sunduğu katkılarla hala yolumuzu aydınlatıyor.

Boran, yurtdışında eğitimini tamamlayıp memlekete döndükten sonra, aydın olmanın sorumluluğuyla sosyalizm mücadelesine girmiştir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde çalışırken, Niyazi Berkes, Pertev Naili Boratav, Muzaffer Şerif Başoğlu, Adnan Cemgil ile birlikte, Yurt ve Dünya ile Adımlar dergilerini çıkarmıştır.

Yine bu dönemde Türkiye Komünist Partisi’ne üye olmuş, TKP’nin yan örgütlenmelerinden olan Ankara Yüksek Tahsil Gençleri Derneği’nin sorumluluğunu üstlenmiştir.

Siyasi kimliğinden ötürü 1948 yılında üniversiteden çıkarılmış, 14 Temmuz 1950 tarihinde ise Türkiye Barışseverler Cemiyeti’nin kurulmasıyla derneğin başkanı olmuştur.

25 Temmuz 1950’de yani Derneğin kuruluşundan 9 gün sonra, Adnan Menderes başbakanlığındaki Demokrat Parti hükümetinin, Meclis kararı olmadan Kore’ye asker gönderme kararı almasına üzerine, bunu protesto eden Boran’la birlikte diğer Barışseverler Cemiyeti üyeleri tutuklanmış ve hapis cezasına çarptırılmışlardır.

Boran, 1951 TKP Tevkifatı döneminde de kısa bir süre de olsa cezaevinde kalmıştır.

Daha sonra ise, 13 Şubat 1961 tarihinde kurulan Türkiye İşçi Partisi’ne 1962 yılında girerek çalışmalara başlamış ve 1970 yılında yapılan IV. Büyük Kongre’de başkanlığa seçilmiş ve ölümüne kadar Partinin başkanı olarak mücadelesini sürdürmüştür.

Türkiye’de Marksist çevirilerin neredeyse yok denilecek kadar az olduğu bir dönemde, inat ve ısrarla yaptığı siyasi tartışmalarla görüşlerini geliştirerek, sosyalizm mücadelesine bilimsel temel kazandırılmasına öncülük etmiştir. Boran’ın mücadele tarihinin büyük bir bölümü bilimsel sosyalizmin güç kazanması için yaptığı bu tartışmalarla geçmiştir.

Yasaklı 1 Mayıs 1979 yılında yasağı delerek sokağa çıkması ve yargılanma sırasında verdiği savunması da Boran’ın mücadelesine dair hafızalarda yerini almıştır.

Mücadelemizde önemi asla unutulmayacak Behice Boran’ı ölümünün 29. yılında saygıyla anıyoruz.”