TİS sürecinde uyuşmazlık: Metal sektöründe yeni bir grev dalgasına doğru mu?

Birleşik Metal-İş Sendikası ile Elektromanyetik Metal İşverenleri Sendikası arasında yürütülen TİS süreci uyuşmazlığa gitti.

TİS sürecinde uyuşmazlık: Metal sektöründe yeni bir grev dalgasına doğru mu?

Patronların Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası, Birleşik Metal-İş arasındaki toplu iş sözleşmesinde sona gelindiği ve dün itibariyle 60. günün dolması sebebiyle uyuşmazlık tutanağının tutulduğu öğrenildi.

General Elektrik, ABB Elektirk, Schneider Elektrik ve Schneider Enerji işletmelerine bağlı 26 işyerinden 2200 işçiyi ilgilendiren TİS sürecinde BMİS’in teklifi 83 maddeden oluşuyor. Bu maddelerden 49’u için uyuşmazlık tutuldu. Aynı saatlerde konu ile ilgili açıklama yapan BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu “2017 yılı grev yılı olabilir” dedi.

Patronların en büyük örgütlerinden biri olan Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) karşı büyük bir mücadele veren BMİS, aynı zamanda EMİS ile de benzeri bir kavgayı veriyor.

TİS süreci ve gelinen nokta ile ilgili BMİS bir açıklama yaptı. Açıklamadan satır başları şu şekilde:

“EMİS, metal işçilerinin insan onuruna yakışır yaşama ve çalışma koşullarına yönelik taleplerine karşı metal işçilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı amaçladı.

EMİS, toplu sözleşmedeki idari maddelerin bile yasa düzeyine geriletilmesini, güvencesiz çalışma süresinin 4 aya çıkarılmasını ve esnek çalışma düzenini teklif etti.

Önceki yıllarda MESS tarafından gündeme getirilen ve ikramiyeleri fiili çalışmaya bağlayan teklif bu defa da EMİS tarafından masaya getirildi.

Ücret ve sosyal haklara yönelik teklifler yaşama koşullarını dikkate almayan düzeyde

EMİS, ücret ve sosyal haklarda da benzer tutum içinde. İşverenlerin ücret ve sosyal haklara yönelik teklifleri metal işçilerinin bugün aldıkları ücretleri, çalışma ve yaşama koşullarını dikkate almayan bir düzeyde. EMİS’in ücret teklifi, metal işçilerinin yine sefalet koşullarında çalışması demektir. İşverenlerin bu teklifleri bizi insan yerine koymadıklarının en açık kanıtıdır.

İnsanca yaşamak istiyoruz

İnsanca yaşamak için asgari düzeyde yaşayacak ücret istiyoruz. Teklifimiz, seyyanen 2,00 TL artış yapıldıktan sonra yüzde 12 oranında zam yapılmasıdır. Bu teklif ortalamada net 700 TL anlamına gelmektedir. Ayrıca, ücretlerin oldukça düşük olduğu fabrikalar için de iyileştirme talebimiz var.

Zaten kağıt üzerinde kalmış rakamlardaki sosyal hakların bir ölçüde iyileştirilmesini talep ediyoruz.

Çalışma süreleri kısalmalı, çalışma ortamı sağlıklı hale gelmeli

Çalışma sürelerinin kısaltılmasını, ağır çalışma koşullarının hafifletilmesini, çalışma ortamının sağlıklı hale getirilmesini talep ediyoruz.

İnsanca yaşama için ücretlerden yapılan vergi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesini istiyoruz. Zamlar ve dolaylı vergiler yoluyla yoksullaştığımız yetmezmiş gibi, gelirimiz artmadan ödediğimiz verginin arttığı sistemin bitmesini istiyoruz.

Kiralık işçilik ve sözleşmeli işçiliğe karşıyız. İşçiler köle değildir. Sermayenin işçileri kağıt mendil gibi kullanıp atmalarına izin vermeyeceğiz.

Ağır çalışma koşulları içindeki metal işçileri, mesai saatleri sonrasında evlerine gidip dinlenmek yerine, aldıkları ücretlerle yaşayamadıkları için fazla mesai yapmak zorunda kalmaktadırlar. Biz de, fazla mesai ücretlerinin yükseltilmesini talep ediyoruz.

“Metal işçilerinin yaratıcılığını hatırlatmak isteriz”

İşverenler, içinden geçtiğimiz olağanüstü koşullara güvenmesinler. Metal işçileri, fiili ve meşru haklarını, her koşul ve şartta kullanacaklardır. Bu konuda, metal işçilerin yaratıcılığını hatırlatmak isteriz.

EMİS’e bağlı işyerlerindeki üyelerimiz, emeklerine ve geleceklerine sahip çıkacak ve tepkilerini yarından itibaren işyerlerinde göstermeye başlayacaklardır.”