The Washington Times 3 ay önce yazdı: Erdoğan darbeyi kullanacak

The Washington Times’ta 3 ay önce yazılan bir yazı dikkat çekti.

The Washington Times 3 ay önce yazdı: Erdoğan darbeyi kullanacak

The Washington Times’ta 7 Nisan 2016 tarihinde yani yaklaşık 3 ay önce Guy Taylor tarafından yazılan yazı, 15 Temmuz’da gece başlayan olaylardan sonra dikkat çekiyor.

Guy Taylor yazısında özetle, yakın tarihteki askeri müdahaleler ve sürmekte olan darbe dedikodularından hareketle o tarihte Washington’da Demokrasiyi Savunma Kuruluşu’nda görev alan Aykan Erdemir’in yorumlarına yer veriyor. Taylor, AKP’nin böylesi meydan okumaları avantaja çevirme kabiliyetinden bahsederek ve darbe söylentilerini kendi meşruiyeti için kullanmanın bir AKP stratejisi olduğunu belirterek Erdemir’in fikirlerini yineliyor.

Ayrıca Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinden sonra Kremlin’in görüşlerini yansıtan Sputnik’te çıkan haberlerin de altını çizen Taylor; o tarihte Türk Ordusunda da söylentileri destekleyecek yönde gelişmelerin yaşandığını ve askerin siyasal etkisini arttırmaya çalışabileceğine dikkat çekiyor.

Aynı yazıda referans verilen başka bir kişi ise eski bir Pentagon görevlisi olan Michael Rubin. Rubin’de olası bir darbenin önlenememesi halinde ABD’nin  Mısır örneğinde görüldüğü gibi askeri yönetim ile ilişki geliştirmek durumunda kalacağını belirtiyor.

Ancak Taylor böylesi bir darbe girişiminin ordu içinde emareleri görülse bile toplumsal karşılığının olamayacağını da yine  Aykan Erdemir ve Washington kaynaklı bir stratejik düşünce kurumunda danışmanlık yapan Cenk Sidar’a dayanarak öne sürüyor.