The Times: Türk sınır muhafızları sınırı geçmeye çalışan göçmenleri vuruyor

İngiliz The Times gazetesi, Türkiye-Suriye sınırında görevli Türk sınır muhafızlarının sınırı geçmeye çalışan göçmenleri vurup öldürdüğünü yazdı.

The Times: Türk sınır muhafızları sınırı geçmeye çalışan göçmenleri vuruyor

İngiliz The Times gazetesi, Türkiye-Suriye sınırında görevli Türk sınır muhafızlarının sınırı geçmeye çalışan göçmenleri vurup öldürdüğünü yazdı.

The Times ‘Türkler, göçmenler sınırı geçerken onları vurarak öldürüyor’ başlığıyla verdiği haberi Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin raporuna dayandırırken, Türk sınır muhafızlarının son dört ayda Türkiye’ye geçmeye çalışan üçü çocuk 16 göçmeni vurarak öldürdüğünü belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin raporuna göre, 6 Şubat’ta bir erkek ve çocuğu, Suriye-Türkiye sınırının doğusundaki Rasulayn’da öldürülürken, 5 Mart’ta da iki göçmen sınırın batısındaki Güveççi’de vurularak öldürüldü.

Haberde bunların yalnızca “belgelenmiş” ölümler olduğu kaydedilirken Times’a konuşan Türkiye’de yaşayan bir insan kaçakçısı, gerçek rakamın daha yüksek olduğunu belirtirken Suriye’de kalan cesetlerin savaş bölgesinde gömüldüğü için tam rakamı vermenin imkânsız olduğunu en şanslı olanların, Türkiye sınırı içinde yaralanıp tedavi için Türk hastanelerine götürülenler ve burada kalmalarına izin verilenler olduğunu söyledi.

“Her gün iki ya da üç kişi sınırı yasa dışı olarak geçmeye çalışırken vuruluyor”

Mart ayı başında Russia Today’e (RT) konuşan Uluslararası Af Örgütü’nden (Amnesty International) Andrew Gardner da Türk muhafızların sınıra gelen Suriyeli sığınmacılara rutin bir biçimde ateş ettiğini söyleyerek “Türkiye sınırındaki olaylarla ilgili çok sayıda rapor aldık. Bu olaylarla ilgili bilgileri 2014’ten beri topluyoruz. Zira o yıl sınırı kuraldışı geçmeye çalışırken vurulan insanlarla ilgili bir dizi rapor var. Her gün iki ya da üç kişi sınırı yasa dışı olarak geçmeye çalışırken vuruluyor.” demişti.

Times’ın haberinde ayrıca, Türkiye’nin ‘göçmenlerin geri dönebileceği güvenli ülke’ olarak sınıflandırıldığı bir dönemde, bu ölüm haberlerinin, Türkiye’yle AB arasında varılan göçmen anlaşmasına dair şüpheler uyandırdığı vurgulandı.

Haberde Ankara’nın, Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen Suriyeli mültecileri ve göçmenleri kabul edeceğini bildirirken, buna karşılık 2018’e kadar 3 milyar Avro’ya ek olarak vize serbestisi ile üyelik sürecinin hızlandırılmasını istediği belirtildi.