Tekeller için “ekonomi tıkırında”

Borsa İstanbul’un verileri tekeller için ekonominin tıkırında olduğunu gösterdi.

Tekeller için “ekonomi tıkırında”

Ekonomik güven verileri “olumsuzluğu” gösterirken, büyük tekeller için ekonominin 2016 yılı ilk yarısının “olumlu” geçtiği ortaya çıktı. Borsa İstanbul (BİST)’un en büyük 20 firması için ilk 6 ay piyasa değerlerini katladığı ortaya çıktı.

AA muhabirinin Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, 31 Aralık 2015 sonu itibarıyla Borsa İstanbul’daki şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 555 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bu rakam 30 Haziran 2016 sonu itibarıyla da 40 milyar lira artarak 595 milyar liraya çıktı. Böylece toplam artış 30 milyar TL oldu.

AKBANK birinci sırada

Öte yandan söz konusu artışa en büyük katkının piyasa değeri açısından ilk 20’de bulunan şirketlerden geldiği görüldü. Buna göre borsanın en büyük 20 şirketinin piyasa değeri ilk yarıda 29 milyar 417 milyon 817 bin 6 lira daha yükseldi.

Böylece toplam borsa değerindeki artışın yüzde 75’ini ilk 20’de bulunan şirketler karşılamış oldu.

İlk 20’de yer alan 15 firmanın ilk 6 ayda performansı olumlu olurken, 4 firma ise olumsuz seyretti. Geçen yıl listede yer alan bir firma listeden çıkarken, bir firmada listeye ilk kez dahil oldu. Özellikle AKP’ye yakınlığı ile bilinen BİM’in ciddi bir artış gösterdiği yılın ilk 6 ayda, değerini en çok arttıran firma 6 milyar 120 milyon liralık artışla AKBANK oldu. AKBANK’ı 5,5 milyar dolarla Koç Holding takip ederken, onları 3,6 milyar lira ile Ereğli Demir Çelik oldu.

Bankacılık ve finans sektörü reel sektörün önünde

BİST’in en değerli 20 firma arasında özellikle bankacılık sektörü ön plana çıkarken, reel sektör geçen yıla göre piyasa değerlerini arttırsa da bankacılık ve finans sektörünün gerisinde kaldı.

THY’nin ciddi bir erime gösterdiği ilk altı ayda, gene Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren Arçelik listeye dahil oldu.

BİST verileri ekonominin karakterini gösteriyor

BİM’in performansı ciddi anlamda dikkat çekerken, geçtiğimiz günlerde açıklanan en değerli firmalar listesinde de BİM bu yıl ilk 10’a girmişti. BİM’in perakende sektöründe ciddi bir tekel özelliği göstermesi dikkat çekiyor.

İlk 20 içerisinde Koç Holding bünyesinde bulunan farklı firmaların bulunması ekonominin tekelci özelliğini bir kez daha gösterirken, sermaye sınıfının “ekonomik adımlar konusunda AKP’yi desteklemesinin” nedeni bir kez daha gözlemlenmiş oldu.