Tehditten kutlamaya: Erdoğan, Dünya Tiyatrolar Gününü “kutladı”

Tayyip Erdoğan Dünya Tiyatro Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, “Meddah, kukla ve gölge oyunu gibi türleriyle gelenekselleşen Türk tiyatrosu bugün de başarılı çizgisini sürdürmektedir." dedi.

Tehditten kutlamaya: Erdoğan, Dünya Tiyatrolar Gününü “kutladı”

Tayyip Erdoğan Dünya Tiyatro Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, “Meddah, kukla ve gölge oyunu gibi türleriyle gelenekselleşen Türk tiyatrosu bugün de başarılı çizgisini sürdürmektedir.” dedi.

Erdoğan’ın mesajında “Uygarlık tarihinin en kadim sanat dallarından biri olan tiyatro, sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, barış içinde bir arada yaşamayı temel alan, insanlığın vicdanına ve kalbine hitap eden güçlü bir anlatım aracıdır. Kendine özgü araçları ve ifade biçimiyle, hayata ve toplumsal olaylara ayna tutan, insana insanı anlatan tiyatro, yüzyıllardır toplumların özellikle kültürel gelişimlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizde de her zaman geniş bir seyirci kitlesine sahip olan, kültür ve sanat yaşamımızda etkin bir rol oynayan tiyatro, çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm toplum için etkili bir eğitim aracıdır. Meddah, kukla ve gölge oyunu gibi türleriyle gelenekselleşen Türk tiyatrosu bugün de başarılı çizgisini sürdürmektedir. Bu vesileyle, insani değerleri savunan, milletimizin kültürel gelişimine, eğitimine son derece olumlu katkılar sağlayan tüm sanat dallarını olduğu gibi, tiyatrolarımızı da desteklemeye devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum. Değerli tiyatro sanatçılarımızın ve çalışanlarının Dünya Tiyatro Günü’nü kutluyor, tüm vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.” ifadeleri yer aldı.

“Bunlar elitisttir, bunlar jakobendir”

Zamanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne eskiden güreş hakemliği ve zabıta müdürlüğü yapmış olan Şevket Demirkaya’yı atayan Erdoğan, tiyatroları özelleştireceklerini söyleyerek “Hem maaş alıp hem eleştiremezsin. Despot aydınların bize nasıl akıl vermeye kalktığını görüyor ve kusura bakmasınlar, belki biraz ağır olacak bu ifade ama o zavallılara acıyoruz. Soruyorum, yahu siz kimsiniz? Bu ülkede tiyatro sizin tekelinizde mi?” ifadelerini kullanmıştı.

Tiyatroların özelleştirileceğini “Bunlar sanatı sanat için yaparlar, toplum için yapmazlar. Bunlar elitisttir, bunlar jakobendir. Hem devlet tiyatrosundan hem şehir tiyatrosundan maaş alacak, her taraftan nemalanacak. Kurun kendi aranızda tiyatronuzu özel sektör olarak bu alana girin. Ama artık bugüne kadar geldiğiniz anlayış olmayacak. Artık devlet tiyatro sahnesinden çekiliyor, buyurun siz tiyatro sahnesinde kalın.” sözleriyle dile getiren Erdoğan ve AKP İstanbul ve Ankara’da bir çok tiyatro sahnesini kapatarak rant alanı haline getirmeye çalışıyor.