TBMM 1 Ekim'de tezkere ile açılacak

TBMM Genel Kurul çalışmalarına 1 Ekim'de tekrar başlıyor.

TBMM 1 Ekim'de tezkere ile açılacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim tarihinde tekrar açılacak ve 20 Ağustos tarihinde ara verilen Genel Kurul çalışmalarına devam edilecek.

1 Ekim Cumartesi günü, açılış töreninin ardından, TBMM Başkanlığı’na gönderilen ve 2 Ekim’de süresi sona eren tezkere ele alınacak.

Tezkerede ne var?

Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasıyla gönderilen ve 1 Ekim’de Genel Kurulda görüşülmesi beklenen tezkerede, “Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının ulusal güvenliğimiz açısından taşıdığı risk ve tehditler, gerek nicelik gerekse nitelik bakımından artmıştır.” ifadesine yer veriliyor.

Türkiye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiği belirtilerek, “Diğer taraftan, Irak’ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurlarının varlığını sürdürmesi, ülkemizin güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit oluşturagelmektedir. DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin Suriye’nin kuzeyindeki mevcudiyeti devam etmekte, bu terör örgütleri ülkemize yönelik silahlı eylemler ve bombalı intihar saldırıları gerçekleştirmektedir.” deniliyor.

Suriye’deki meşru iktidara düşmanlık devam ediyor

Öte yandan, Suriye’de altıncı yılına giren çatışma ortamında, “rejimin, halka yönelik zulüm, şiddet ve saldırılarını, terör gruplarına desteğini, etnik ve mezhepsel politikalarını sürdürdüğü” vurgulanarak şunlar kaydediliyor:

“Bu durum karşısında, Irak ve Suriye’den kaynaklanan, ulusal güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin ulusal düzeyde tespit edilerek hayata geçirilmeye devam olunması elzemdir.”