TBF'den bireysel kredi uyarısı: Ekonomi tehdit altında

Deniz, kredi kartı limitlerinin dolması ya da nakit kullanıma kapanması nedeniyle, kart sahiplerinin borçlarını çevirebilmek için bireysel kredilere yüklenmek zorunda kaldığı uyarısında bulundu.

TBF'den bireysel kredi uyarısı: Ekonomi tehdit altında

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kartı limitlerinin dolması ya da nakit kullanıma kapanması nedeniyle, kart sahiplerinin borçlarını çevirebilmek için bireysel kredilere yüklenmek zorunda kaldığı uyarısında bulundu.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) Nisan dönemi, negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartı verilerini değerlendiren Deniz, “Kredi kartında gidecek yer kalmadı, tüketici nakit krediye yöneldi” dedi ve ekledi:

“TBB Nisan verilerine göre; bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısında yüzde on artış, bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısında yüzde sekiz azalma var. Bireysel kredi kullananların hemen hemen tamamı, aynı zamanda bireysel kredi kartı kullanıcısıdır. Bu nedenle bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin sayısındaki artış nedeniyle, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısında azalmayı olumlu olarak değerlendirmek olanağı yoktur. Bu veri; tüketicilerin kredi kartlarının limitlerini doldurdukları, kart borcunun bir takvim yılı içinde birkaç kez ödenmemiş olması nedeniyle nakit çekimi ve alışveriş işlemlerine kapatılan kartların borçlarının ödenmesi ve yaşamsal gereksinimlerini karşılamak için bankalardan nakit bireysel kredi kullanımına yöneldikleri ve maalesef kredi borçlarının da ödenemediğini ortaya koyuyor.”

TBF’nin 2011 yılından bu yana banka borçlarındaki artışa dikkat çektiğini vurgulayan Deniz, “Son açıklanan veriler, hane halkı borç stokunun çevrilemez bir seviyeye gelmek üzere olduğu sinyalini vermektedir. Bu seviyeye gelinmesi durumunda, finans sektörü başta olmak üzere tüm ekonomik sistem ve zaten tehdit altında bulunan toplumsal barış ve huzur olumsuz etkilenecektir” uyarısında bulundu.