Tarantino'nun “Django Unchained” senaryosuna dava

Quentin Tarantino'nun filmlerinden Django Unchained senaryosuna dava açıldı.

Tarantino'nun “Django Unchained” senaryosuna dava

Quentin Tarantino’nun 2012 yılında vizyona giren efsane filmlerinden biri olan Django Unchained senaryosuna dava açıldı. Quentin Tarantino, The Weinstein Company ve Columbia Pictures son zamanlarda yönetmenin yeni filmi The Hateful Eight ile uğraşırken, dikkatlerini birden 100 milyon dolarlık bir davaya çevirmek zorunda kaldılar.

Noel arifesinde açılan davaya göre Tarantino’nun efsane filmlerinden biri olan Django Unchained’in senaryosu, telif hakları Oscar Colvin Jr. ve oğlu Torrance J. Colvin’in elinde olan Freedom isimli filmden çalıntı. Colvin ailesi senaryolardaki aşırı benzerliğe dikkat çekerek 100 milyon dolarlık bir tazminat davası açtı. Davaya göre bahsi geçen Freedom filmi William Morris Ajansı’na gönderilmiş ve  Quentin Tarantino’nun bu senaryoya erişim hakkı vardı. Söz konusu senaryoyu yeni senaryosunun omurgası olarak kullanmış ve “Tarantino”laştırmıştı.

Colvin’ler davaya karakterlerinin ayrıntılı bir dokümantasyonunu sunup Django Unchained ile olan benzerlikleri göz önüne serdi. Hatta baş kahraman olan Jamie Foxx’un canlandırdığı Django Freeman aslında orijinal senaryodaki Jackson Freeman olduğu söylendi. İki karakterde kaçak köle olup ailelerini arazi sahibi zenginlerden satın almaya çalışıyor.

Tarantino daha önce filmde birçok Western filmlerinden etkilenildiğini ama her zaman olduğu gibi kendi tarzını katarak ortaya Django Unchained’i çıkardığını söylemişti. Tarantino’nun birçok filmden referans aldığını aşağıdaki videodan da görebiliyoruz. Fakat burada bahsi geçen olay senaryonun çalınıp tarzının değiştirilmesi. Henüz Tarantino cephesinden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.