Tabip Odası'ndan Nizip raporu: Endişeliyiz

Nizip çadır kentteki Suriyeli 8 çocuğun taciz edildiği iddiasını araştıran Gaziantep ve Kilis Tabip Odası heyeti, iddia üzerine incelemelerde bulundu ve rapor hazırladı.

Tabip Odası'ndan Nizip raporu: Endişeliyiz

Nizip çadır kentteki Suriyeli 8 çocuğun taciz edildiği iddiasını araştıran Gaziantep ve Kilis Tabip Odası heyeti, iddia üzerine incelemelerde bulundu ve rapor hazırladı.

Yapılan açıklamada, kampta cinsel yolla bulaşan hastalık tespit ettiklerini ve çocuk istismarı konusunda endişelendiklerini söyleyen Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, kampta tespit ettikleri konuları şöyle açıkladı:

“Kampta çadır kent ve konteynerde olmak üzere iki adet hizmet merkezi, aşı merkezi bulunmaktadır. Sağlık hizmetlerini veren hekimler daimi olarak görev yapmamaktadırlar. Genellikle geçici görevlendirme, nöbet ya da rotasyon usulü ile çalışmaktadırlar. Dolayısıyla alana da hakimiyetlerini kaybetmektedirler. Aşılamalar yapılmaktadır. Hasta dosyaları ve tıbbi kayıt düzenli tutulmamaktadır. Sevk zinciri sistemi uygulanmakta ancak hastanın takibi yapılmamaktadır. Bizi üzen ve canımızı sıkan bir durumda; Kamptaki en ciddi sorunların başında gelen taciz ve tecavüz duyumlarıdır. Bu kısmı değerlendirirken erişkin cinsel istismarı ve çocuk istismarı olarak ikiye ayırmakta fayda vardır.”

Kampta çocuk ve kadın istismarının önüne geçilmesi için çözüm önerileri sunan Ağca, şöyle devam etti:

“Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar açısından rutin olarak sağlık hizmetlerinin hekim tarafından verilmesi gerekir. Alana hakim olmak açısından sürekli bir hekimin bulunması gerekmektedir. Hasta kayıtları olmalı ve düzenli tutulmalıdır. Hastaların düzenli takibi yapılmalıdır. Sevk işlemleri personel refakatinde olmalıdır. Hasta sevk sırasında personel nezaretinden çıkmamalıdır. Gereğinde adli tabiplik ile ilgili işlemler hızlandırılmalıdır. Aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde önerilmeli ve eğitimleri verilmelidir. Gerekli ve yeterli malzeme bulundurulmalıdır. Kamptan gelen kürtaj ya da düşüklerin kadın istismarı açısından da değerlendirilmesi gereklidir. Hem çocuklara hem de kadınlara yoğun etkin bir şekilde psiko sosyal destek ve eğitim verilmelidir. İstismar uğrayan vakalar rehabilitasyon programına alınmalıdır. Çadır yaşam alanları toplum sağlığı ve çevre sağlığı açısından konteyner kente dönüştürülmelidir.”