Suudi müftüsünden fetva: Satranç haramdır

Daha önce erkeklerin zor durumda kaldıklarında eşlerini yiyebileceklerine ilişkin fetvasıyla gündeme gelen Suudi Arabistan Başmüftüsü Şeyh Abdül Aziz bin Abdullah, verdiği fetvada satrancın yasaklanması gerektiğini söyledi.

Suudi müftüsünden fetva: Satranç haramdır

Daha önce erkeklerin zor durumda kaldıklarında eşlerini yiyebileceklerine ilişkin fetvasıyla gündeme gelen Suudi Arabistan Başmüftüsü Şeyh Abdül Aziz bin Abdullah verdiği fetvada İslam dinine uygun olmadığını savunduğu satrancın zaman kaybı olduğu ve kumarı teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklanması gerektiğini söyledi.

Satrancı ‘haram’ ve ‘vakit kaybı’ olarak niteleyen Başmüftü, “Oyunu oynayanlar arasında düşmanlığa yol açıyor” dedi. Irak’ın en önemli Şii din adamı Ayetullah Ali el-Sistani de daha önce satrancın yasaklanması gerektiğini söylemişti. Satranç oyunu, 1988’e kadar İran’da da ‘haram’ olarak kabul edildiği için yasaklanmıştı.

Ancak İran’ın eski dini lideri Ayetullah Humeyni, kumar oyunu olarak kullanılmadığı sürece satranca izin verileceğini söylemişti. Bugün İran’ın uluslararası turnuvalara katılan bir ulusal satranç federasyonu da bulunuyor.

Suudi Arabistan Başmüftüsü Şeyh Abdül Aziz bin Abdullah, satrancın kumara teşvik olduğu gerekçesiyle yasaklanması gerektiğini söyledi.