Suudi basını: Ankara ile Şam görüşmelerine Tahran aracılık ediyor

Şarku’l Avsat gazetesi, Türkiye’nin İran’ın arabuluculuğuyla Suriye ile gizli görüşmeler yaptığını öne sürdü.

Suudi basını: Ankara ile Şam görüşmelerine Tahran aracılık ediyor

Yakın Doğu Haber’in bildirdiğine göre Londra’da yayımlanan Suudi sermayeli Şarku’l Avsat gazetesi, Ankara ve Tahran’daki kaynaklarına dayandırdığı haberinde Türkiye’nin İran’ın arabuluculuğuyla Suriye ile gizli görüşmeler başlattığını öne sürdü.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın barıştırılması için Türk yetkililerin Suriyelilerle gizli görüşmeler yaptığının belirtildiği haberde bunun Ankara’nın Şam politikasında ciddi bir değişiklik anlamına geldiği ifade edildi.

Türkiye adına Suriyelilerle olan görüşmeleri emekli General İsmail Hakkı Pekin’in yürüttüğünü belirten gazete, İsmail Hakkı Pekin’in Türkiye ile Suriye arasında 1998’de yapılan Adana mutabakatına nezaret eden kişi olduğunu ifade etti.

İsmail Hakkı Pekin ise dün Rus haber ajansı Sputnik’e yaptığı açıklamada Türkiye adına resmi olarak müzakere yürütmediğini, sadece görüşmelere aracılık ettiğini ifade etti. Pekin açıklamasının devamında şunlardan bahsetti:

“Türkiye ile Suriye arasındaki beş görüşmeye katıldım. Bu görüşmeleri Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri geliştirme açısından bir zemin yoklaması için yaptık. Aynen Rusya’da olduğu gibi. Rusya’daki görüşmelerde de aynı şeyi yapmıştık. Türkiye ile Suriye arasında, iki hükümet arasında işbirliğini geliştirebilir miyiz diye yaptık. Ama her gidişimde haber verdim ilgililere, Dışişleri Bakanlığı’na. Onların talimatıyla bu görüşmeleri yaptığımız algısı oluşmaması için, giderken bizi kabul etmediler ama dönüşlerimizde bilgi vermek üzere kendilerini aradık. Ve her seferinde Dışişleri Bakanlığı’na gittim ve bilgi verdim.”

Şarku’l Avsat gazetesi ise haberinde, Türkiye ile Suriye hükümeti arasında yakınlaşma olduğunu belirterek NTV’yi kaynak gösterdiği haberinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “barış müzakereleri için Ankara’nın Beşşar Esad’ın temsilcileri ile görüşmekte bir sakınca görmediğini” söylediğini nakletti.