Suudi Arabistan'da darbe hazırlığı

Obama yönetiminin İran ile nükleer anlaşma yapması nedeniyle gerilen ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayabileceği konuşuluyor.

Suudi Arabistan'da darbe hazırlığı

Obama yönetiminin İran ile nükleer anlaşma yapması nedeniyle gerilen ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayabileceği konuşuluyor.

Yazar Pepe Escobar, Strategic Culture Foundation’da yazdığı yazı, Kraliyet koridorlarında bir “darbe” tezgahlandığını öne sürüyor.

Suudilerin, bütçe açığını kapatmak ve düşük petrol fiyatlarını kompanse etmek için “kemer sıkma” peşinde olduğunu savunan Escobar, tüm dikkatlerin üzerinde olduğu genç Prens Muhammed’in Batı basınında bir PR kampanyası yürütmeye başladığını yazdı.

Bir süredir Londra’dan New York’a, Riyad’da bir darbe olabileceği söylentilerinin varlığından bahseden Escobar, Riyad ve Washington’un siyaset yapıcılarını iyi tanıyan bir kaynaktan bilgiler aktardı.

Kaynağa göre, Muhammed bin Selman neler olup bittiğini fark etmiş değil. Selman’ın “tuzağa düşürüldüğünü” iddia eden kaynak, genç prensin etrafının Suudi ekonomisinin yeniden organize edilmesi gerektiğini savunan danışmanlarla dolduğunu belirtiyor.

Bu danışmanların bazılarının “CIA için de veri topladığını” söyleyen kaynak, bu şekilde monarşiden ayrıcalıklı bir ordu subayına geçişin daha kolay olacağını düşünüyor.

Escobar, “klasik olarak” Aramco’daki Batılı çalışanların da bir bölümünün her zaman CIA ajanı olduğunu ileri sürüyor.

Sürecin 2014’te başladığını söyleyen Escobar, Kral Abdullah’ın gidişine ilişkin söylentilerin çıktığını, Abdullah öldükten sonra ise bir uzlaşmanın meydana geldiğini savunuyor: “Cihat Prensi” Bender bin Sultan kovulurken, yerine yeni prens Muhammed getiriliyordu.

Genç Muhammed’e içerideki direnişin zorlu olduğunu söyleyen Escobar’ın kaynağına göre, düşük petrol fiyatları ve bütçe açığı nedeniyle devlet desteğindeki kesintiler ve Aramco’nun bir bölümünün özelleştirilmek istenmesi sorun yaratıyor. Ancak Muhammed, düşük petrol fiyatlarının kendilerine sorun yaratmayacağı yanılsamasında ısrar ediyor.

Kaynak, Muhammed’in etrafındaki danışmanların ona devlet desteklerini kesme baskısı yaptığını ve bu şekilde halkı kışkırtmaya ve darbe zemini hazırlamaya çalıştıklarını iddia ediyor.

Batı için yeni prensin kontrol edilemez göründüğünü söyleyen Escobar, Türkiye’de de Erdoğan’ın benzer bir pozisyonda olduğunu ve orada da askeri darbe söylentilerinin dolaştığını aktarıyor.

Prensin de orduyu “CIA uzantısı” görerek kurumu zayıflatmaya çalıştığı iddia edilirken, ABD’de de Pentagon ile CIA’in Riyad konusunda ihtilafta olduğu vurgulanıyor.