Suudi Arabistan ilişkileri kesti, İran'dan tepki geldi

Suudi Arabistan, İran ile ilişkilerini keserken, İran'dan “Suudi Arabistan, bizimle ilişkileri sona erdirerek, bir din adamını öldürerek yaptığı büyük hatayı unutturamaz” tepkisi geldi.

Suudi Arabistan ilişkileri kesti, İran'dan tepki geldi

Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in Suudi Arabistan tarafından idamı, iki rakip güç Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilimi tırmandırdı. Riyad, kendisini eleştiren Tahran’la ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Suudi Arabistan’ın Şii kanaat önderi Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’i ‘terör’ suçlamasıyla idam etmesi, Ortadoğu’nun iki rakip gücü arasında tansiyonu tırmandırdı. İran’dan arka arkaya en üst düzeyde kınamalar gelirken Riyad ise kararın adil olduğunu savunarak Tahran’ı teröre destek vermekle suçladı.

Öte yandan Suudi Arabistan, İran’la ilişkilerini tamamen kestiklerini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede bulunan İranlı diplomatların 48 saat içinde ülkeyi terk etmeleri istendi. Bununla birlikte, Tahran’daki büyükelçilik binasının ateşe verilmesi üzerine Riyad, tüm diplomatlarını Dubai’ye çektiğini açıkladı.

Riyad yönetiminin Tahran’dan gelen tepkilere karşılığı sert oldu. Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan İran Büyükelçisi’ne Tahran’ın tepkisinden duyulan rahatsızlığı iletildi. Suudi Dışişleri, bir açıklama yayınlayarak infaz kararını kınamanın, ‘kör mezhepçilik’ yapan İran’ın teröre destek veren ‘gerçek yüzünü’ ortaya çıkardığını savundu. Bununla yetinmeyen bakanlık, Tahran’la bütün ilişkileri kestiklerini açıkladı.

İran’dan “yapılan hata unutturulamaz” tepkisi

Suudi Arabistan’ın Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’i idam etmesi sonrasında tırmanan gerilimde Suudi Arabistan’ın İranlı diplomatların 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemesine ve tüm ilişkileri kestikleri açıklamasına İran’dan cevap gecikmedi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan’ın yaptığı ‘büyük hatanın üstünü kapatamayacağını’ söyledi. Açıklamaları devlet televizyonundan yayınlanan Abdullahiyan “Suudi Arabistan, bizimle ilişkileri sona erdirerek, bir din adamını öldürerek yaptığı büyük hatayı unutturamaz” ifadesini kullandı. Abdullahiyan, Suudileri Ortadoğu’daki terör ve aşırıcılığı körüklemekle suçladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Caberi Ensari de, Suudi Arabistan’ın, başkent Tahran’daki elçiliğine yapılan saldırıyı, gerginliği artırmak için bahane olarak kullandığını söyledi. Suudilerin kriz ve gerginlik peşinde koştuğunu savunan Ensari, “Tüm iç sorunlarını, bu sorunları dışa ihraç ederek çözmeye çalışıyorlar” dedi. Öte yandan Tahran’ın yabancı diplomatik ilişkileri korumaya bağlı olduğunu vurgulayan Ensari, “İran uluslararası konvansiyonlara dayalı diplomatik güvenliği sağlamaya olan bağlılığını sürdürüyor. Ama Suudi Arabistan bu olayı gerginliği körüklemek için kullandı” ifadelerini kullandı.