"Suriye’ye girenler, evlerine tahta tabutlarda dönerler"

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, yabancı kara birliklerinin ülkesine girmesi halinde, evlerine tahta tabutlarda döneceklerini söyledi. Şam’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Muallim hiçbir yabancı ülkenin Şam’ın onayı olmadan Suriye’ye asker gönderemeyeceğini belirtirken Suudi Arabistan’ın uluslararası koalisyona kara kuvvetleriyle katılmaya hazır olduğuna ilişkin açıklamasına da değindi. Muallim, Suudi kara birliklerinin Suriye’ye girmesinin genel kanı ve mantık... View Article

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, yabancı kara birliklerinin ülkesine girmesi halinde, evlerine tahta tabutlarda döneceklerini söyledi.

Şam’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Muallim hiçbir yabancı ülkenin Şam’ın onayı olmadan Suriye’ye asker gönderemeyeceğini belirtirken Suudi Arabistan’ın uluslararası koalisyona kara kuvvetleriyle katılmaya hazır olduğuna ilişkin açıklamasına da değindi.

Muallim, Suudi kara birliklerinin Suriye’ye girmesinin genel kanı ve mantık itibariyle olanak dışı olduğunu ancak “çılgın Suudi liderliği söz konusu olduğunda hiçbir şeyin olanak dışı olamayacağını” belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanı “Suriye’de Hükümetin onayı olmaksızın yapılacak herhangi bir kara harekâtı her bir Suriye yurttaşının direnciyle karşılaşacak bir saldırı olarak değerlendirilecektir. Üzülerek söylüyorum, bunu yapmaya kalkışanlar evlerine tahta tabutlarda dönerler.” dedi.

Toplantıda Suriye Hükümeti ve “muhalefet” arasında Cenevre’de başlayan ve ilerleme sağlanamadığı için ara verilen BM öncülüğündeki barış görüşmelerine de değinen Velid Muallim, Şam’ın ilerleyişinin beş yıldır süren Suriye savaşının sonlanmasına işaret ettiğini belirterek “Silahlı kuvvetlerimizin başarıları çatışmayı sona erdirecek yolda olduğumuzu gösteriyor. Beğenin ya da beğenmeyin, savaştaki başarılarımız krizin sona ermesine yaklaştığımıza işaret ediyor.” dedi.

“Diyalog kurmak için gelmemişler, aldıkları talimatlar bu yönde değil.”

Cenevre’deki Riyad destekli “muhalefet” temsilcilerini reddeden Muallim, onların gerçek Suriyeli olmadıklarını ve Suudi Arabistan’ın talimatlarını yerine getirdiklerini ve hiçbir zaman ciddi olarak müzakere niyeti taşımadıklarını belirterek “Diyalog kurmak için gelmemişler, aldıkları talimatlar bu yönde değil.” ifadelerini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanı Suriyelilerle diyalog kurmaya hazır olduklarını ancak hiçbir önkoşulu kabul etmeyeceklerini belirtirken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, “Türkiye ve Ürdün, Suriye ile olan sınırlarını kapatmadıkça ateşkes mümkün değil” ifadesine de katıldığını kaydetti.

Suriye Ordusu, Hizbullah güçleri ve Suriye Ulusal Savunma Güçleri Rusya’nın hava desteğiyle birlikte 2012 yılından bu yana cihatçıların kuşatması altında bulunan Şii beldeleri Nubbul ile Zehra’yı kurtararak Halep’i kuşatmaya başlamış ve cihatçı terör örgütlerinin Türkiye ikmal yollarını kesmiş, bunun sonucunda yüzlerce cihatçı terörist aileleriyle birlikte Türkiye’ye doğru kaçmaya başlamıştı. Bu gelişmelerle birlikte Cenevre’deki görüşmelere katılan Riyad destekli “muhalefet” temsilcileri görüşmelerin bu koşullarda süremeyeceğini belirterek masadan kalkmış, müzakerelerin Şubat ayı sonuna ertelendiği açıklanmıştı.

Öte yandan Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde Suriye’ye asker göndermeye hazır olduğunu açıklarken, TSK’nın Suriye sınırında birçok yerde yeni yollar açtığı, Suriye içinde operasyon yürüttüğü ve TSK tanklarının Cerablus’taki köyleri vurduğu ve Suriye’ye askeri müdahale hazırlığı içerisinde olduğu farklı kaynaklar tarafından bildirilmişti.

http://gazetemanifesto.com/2016/02/04/rusya-turkiye-suriyeye-askeri-mudahaleye-hazirlaniyor/

 

http://gazetemanifesto.com/2016/02/05/analiz-suriye-halkini-bir-zafer-mi-yoksa-uluslararasi-yeni-bir-mudahale-mi-bekliyor/