Suriye’den insani yardım geçişine onay

Suriye hükümeti kuşatma altındaki yedi şehre insani yardım ulaştırılmasına onay verdi.

Suriye’den insani yardım geçişine onay

Suriye hükümeti kuşatma altındaki yedi şehre insani yardım ulaştırılmasına onay verdi. Suriye’ye dün sürpriz bir ziyarette bulunan Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Stefan de Mistura’nın başkent Şam’da görüştüğü Suriye Dışişleri Bakanı Muallim Naci’den bu yönde taahhüt aldığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler sözcüsü Ferhan Hak, anlaşmanın uygulamaya konacağı günün ise henüz belirlenmediğini kaydetti: “İnsani yardım örgütleri önümüzdeki günlerde sözkonusu şehirlere ulaştırılmak üzere şimdiden yardım konvoyları hazırlamaya başladı. Bunun için özel bir temsilci de tayin edildi. Yarın ayrıca bir tatbikat da yapılacak.”

Suriye yönetiminin, geçtiğimiz hafta Almanya’nın Münih kentinde Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısından çıkan kararlar doğrultusunda insani yardım geçişini kolaylaştırmayı kabul ettiği ifade ediliyor. Toplantıda Suriye’de insani yardıma ve ateşkes anlaşmasına öncelik verilmesi üzerinde uzlaşma sağlanmıştı. Bazıları rejim güçleri bazıları ise muhaliflerin elindeki yardım ulaştırılacak şehirlerarasında geçtiğimiz ay açlıktan ölümlerle gündeme gelen Madaya’nın da bulunduğu bildirildi.