Suriye'de yıkımın bedeli: 368 milyar dolar

5 yıllık direnişin engel olamadığı emperyalist müdahalenin faturasının ise 368 milyar dolar olduğu söyleniyor.

Suriye'de yıkımın bedeli: 368 milyar dolar

Suriye, “Arap Baharı” ile birlikte emperyalizmin hedefi olmadan önce yaklaşık 22 milyon kişinin yaşadığı ve yıllık geliri 60 milyar dolar civarında olan bir ülkeydi. 5 yıllık direnişin engel olamadığı emperyalist müdahalenin faturasının ise 368 milyar dolar olduğu söyleniyor.

Emperyalist müdahale ile başlayan paralı yabancı cihatçı teröristlerin dahil olduğu savaş altında geçen 5 yıl bu güzel Ortadoğu ülkesini bir harabeye çevirirken bu fakir halkın kolay kolay onaramayacağı büyük bir faturayı da beraberinde getirdi.

Milyonlarca insanın cihatçı çetelerin barbarlığı karşısında evlerini terk edip daha güvenli şehirlere ve diğer ülkelere sığınmasıyla ve savaşta hayatlarını kaybedenlerle birlikte bugün Suriye’nin nüfusunun 17 milyona kadar gerilediği tahmin ediliyor.

Öte yandan, emperyalist müdahalenin Suriye’ye eğitimli nüfusunu kaybetmek gibi yönlerden de çok büyük bir zararı oldu. Suriye’de doktorların yarısının ve binlerce öğretmenin ülkeyi terk ettiği tahmin ediliyor. Her 4 okul binasından 1’i artık ya yıkılmış durumda ya da artık eğitim verilmek yerine sığınak olarak kullanılıyor.

Emperyalist ülkelerin sığınmacı politikalarının ana belirleyeni olan eğitimli işgücünü kabul etme politikası da Suriye’nin bu kaybını körüklüyor.

Suriye’nin kaybettiği eğitimli nüfusunun da değerlendirmeye alınması halinde emperyalist müdahalenin Suriye’de yarattığı yıkımın faturasının 368 milyar doları bulduğu söyleniyor.