Suriye’de çözüm için taslak metin açıklandı

Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın taraflara ilettiği taslak metin açıklandı.

Suriye’de çözüm için taslak metin açıklandı

Cenevre’deki Suriye görüşmelerinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın taraflara ilettiği taslak metin açıklandı.

El Meyadin televizyonunun haberine göre Suriye’nin BM Temsilcisi ve Cenevre’deki müzakere heyeti başkanı Beşşar Caferi, De Mistura’dan 11 maddelik bir öneri metni aldıklarını açıkladı.

Siyasi geçiş, yeni anayasa ve seçim vurgusu yapılan metinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifası ya da Suriye’de yapılması planlanan seçimlere katılımı konusunda herhangi bir ifadeye yer verilmedi.

“Suriye’de Siyasi Çözümün Temel Prensipleri”

Mistura tarafından hazırlanan ve onay için taraflara sunulan “Suriye’de Siyasi Çözümün Temel Prensipleri” başlıklı taslak metinde, “Suriye, siyasi sürecin ülkenin egemenliğini ihlal etmeyecek şekilde uygulanması için uluslararası garanti ve destek talep ediyor” denildi.

El-Meyadin televizyonunun haberine göre öneri paketinin içeriği şöyle:

  • Devlet kurumlarının uluslararası kriterlere göre ıslah edilmesi.
  • Suriye ordusunun ve bünyesindeki silahlı grupların ulusal kriterlere göre yeniden yapılandırılması. Suriye hükümeti, ülkedeki savaşta kullanılan silahları kontrol etmek için özel hakka sahip olacak. Suriyeliler, güçlü ve birleşik ulusal orduyu yeniden kuracak. Siyasi geçişi ve yeni anayasayı destekleyen silahsız gruplar da orduya dâhil edilirken, Suriye, terörist gruplara silah, para, sığınak, istihbarat aktarılmaması için diğer ülkelerle işbirliği yapacak.
  • Mültecilerin geri dönüşü için uygun şartların hazırlanması.
  • Suriye savaşından zarar gören herkesin desteklenmesi.
  • Suriye’nin toprak bütünlüğünün tüm bölgelerde ihlal edilemeyecek şekilde korunması.
  • Suriye’nin iç işlerine her türlü dış müdahalenin reddi.
  • Suriye hükümetinin taifeci olmayan demokratik bir hükümet olması.
  • Kadınların geçiş sürecinde ve sonrasında tüm kurumlarda, karar alma mekanizmalarında ve parlamentoda en az yüzde 30 oranında bir pay sahibi olması.
  • Siyasi geçiş sürecini de içerecek şekilde BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 ve 2015 sayılı kararlarının uygulanması. Bu madde, BM gözetiminde hazırlanacak yeni anayasaya bağlı olarak güvenilir, kapsayıcı ve mezhepler üstü bir hükümet kurulması için gerekli mekanizmaların oluşturulması, yeni anayasa ile özgür ve adil seçimlerin gerçekleştirilmesi için bir takvim belirlenmesini kapsıyor.
  • Geçiş döneminde güvenliğin korunması.
  • İntikam almaya dönük eylemlerin önlenmesi.

Taraflar Nisan ayında yeniden toplanacak

Mistura’nın sunduğu taslak metni değerlendirecek olan Suriyeli tarafların, Nisan ayının ortasında Cenevre’de yeniden toplanması ve metinle ilgili görüşlerini sunması bekleniyor.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi ve Cenevre görüşmelerinde Şam heyetine başkanlık eden Beşar Caferi, dün yaptığı açıklamada, “Mistura’dan aldığımız yeni taslak metni inceledikten sonra geri dönüş yapacağız. Başkente döndükten sonra dikkatlice çalışılacak ve yanıtımızı gelecek tur görüşmelerinin başında ileteceğiz” demişti.

Caferi, AB Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini ile yaptığı görüşmede de, Suriye hükümet temsilcilerinin 13 Nisan’daki parlamento seçimlerinden önce Cenevre müzakerelerine katılmayacağını belirtmişti.