Suriye'de ateşkes: IŞİD ve El Nusra kapsam dışında tutulacak

Suriye Ordusu tarafından bu gece 30 Aralık 00:00'dan itibaren geçerli olacak bir ateşkes ilan edildi.

Suriye'de ateşkes: IŞİD ve El Nusra kapsam dışında tutulacak

Rusya, Türkiye ve Suriye’den yapılan açıklamalarda, Suriye hükümeti ile kendine ‘muhalif’ adı veren çeşitli silahlı ve cihatçı gruplar arasında ateşkes anlaşmasının imzalandığı açıkladı.

Suriye Ordusu’ndan yapılan açıklamada ateşkesin 30 Aralık (bugün) saat 00.00’dan itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi. Açıklamada, ateşkesin IŞİD ve El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ni kapsamadığı vurgulandı.

Suriye Ordusu’nun açıklaması şu şekilde:

Suriye Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Suriye Ordusu’nun muhtelif bölgelerde ve birçok yönde teröre karşı üstün başarıları ardından Suriye Arap Cumhuriyetinin tüm toprakları üzerinde 30 Aralık 2016 günü saat 00:00’dan itibaren kapsamlı olarak tüm operasyonların durdurulacağını ilan etti.

Açıklamada operasyonların durdurulması sürecine IŞİD ve El Kaide Örgütünün Suriye kolu Nusra Cephesinin yanı sıra bu iki terör örgütlerle bağlantıları olan grupların dahil olmadığının altını çizildi.

Genel Komutanlık operasyonların durdurulmasının, Suriye’deki krizin siyasi çözüm sürecine destek koşulları ve ortamının sağlanması amacıyla geldiğini ifade etti.

Putin: Rusya, Türkiye ve İran barışçıl çözümün garantörü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ateşkes anlaşması kapsamında tarafların 3 belge imzaladığını belirterek, “İlk belge, Suriye topraklarında ateşkes sağlanmasıyla ilgili. İkinci belge, ateşkes rejiminin kontrolüyle ilgili önlemlere yönelik. Üçüncü belge ise Suriye’de çözüm için barış görüşmelerinin başlatılması hakkında bir bildiri” dedi.

Rusya, Türkiye ve İran’ın Suriye’de barışçıl çözümün garantörü olacağını belirten Putin, Rusya Savunma Bakanlığı’nın önerisi üzerine Suriye’deki Rus askeri varlığının azaltılmasını kabul ettiğini söyledi.

 

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Türkiye’nin Suriye’de ‘şiddetin son bulması için çabaladığı’ iddia edilerek, “Bu çabalarımızın sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

Açıklamada ateşkese BM’nin ‘terör örgütü’ kabul ettiği grupların dahil olmadığı belirtilerek, “BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır. Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir. Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir” denildi.