Suriye sınırı 'güvenli' hale geliyor mu?

ABD, Türkiye'nin IŞİD'in kontrolündeki sınırın kapatılması çabalarını överken Türkiye'nin cihatçı çetelere desteği sürüyor ve Demokratik Suriye Güçleri karşısında gerileyen IŞİD'e karşı ne yaptığı ise belirsiz.

Suriye sınırı 'güvenli' hale geliyor mu?

Anadolu Ajansı, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Temsilcisi Brett McGurk, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in kontrolündeki sınırın kapatılması noktasında Ankara’nın çabalarını överek, “O şeritte sınırın Türkiye tarafından Suriye’ye geçmek artık daha zor” dediğini duyurdu.

McGurk, açıklamalarında Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyindeki 98 kilometre alanı kapatma çabalarının etkisine dikkat çekip IŞİD için Türkiye’den Suriye’ye geçmek bundan birkaç ay öncesine göre çok daha zor derken ABD’li yetkililerin Türkiye ziyaretlerinin de bu çalışmalar doğrultusunda gerçekleştiğini söylüyor.

Buna rağmen, Türkiye’nin Suriye’deki cihatçı çetelere desteği sürerken YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri karşısında gerileyen IŞİD’e karşı ne yaptığı ise belirsiz.

Sınırda her gün birileri yakalansa da… 

Ancak, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan günlük açıklamalarda yılbaşından bu yana Kilis ve Gaziantep’te sınırı yasa dışı yollarla Türkiye’den Suriye’ye doğru geçmeye çalışan 6’sı yabancı uyruklu olmak üzere 11 kişi ile Suriye’den Türkiye’ye doğru sınırı 11 yabancı uyruklu kişinin yakalandığı söylenen sınır hattında yeterli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığına ilişkin Türkiye’den yapılan özel bir açıklama bulunmuyor.

Suriye’nin Cerablus ile Azez arasında kalan bölgesi arasında IŞİD’in elinde bulunan Suriye-Türkiye sınırı ABD tarafından bir süredir gündemde tutuluyordu. Azez ve civarında İslami Cephe, Nusra Cephesi ve diğer cihatçı çetelerin IŞİD ile bir süredir çatıştığı ve sınırdaki kimi köyleri ele geçirdiği biliniyor. Türkiye, bu çatışmalarda IŞİD karşı diğer cihatçı çetelere destek veriyor. Ancak, bu sınır hattına duvar örülmesi de uzun bir süredir gündemde olmasına rağmen Türkiye tarafından önemli bir ilerleme kaydedilmediği görülüyor.

Öte yandan, Türkiye geçtiğimiz günlerde Suriye yurttaşlarına karşı deniz ve hava yoluyla girişlerde vize zorunluluğu getirirken Türkiye’ye karadan girecek Suriyeliler için açık kapı politikasının devam edeceğini açıklamıştı.

Bu tabloda, bir kaç ay öncesiyle bugün değişen durumun ne olduğu ise açıklanabilir durumda değil. Türkiye’nin, daha önce IŞİD militanlarıyla yapılan röportajlarda açıklanan “kolaylıkları” dahi gösterip göstermediği bilinmiyor.

Askerlere vur emri, Yayladağı’na duvar

Öte yandan, yine son günlerde, Gaziantep sınırında askeri birliklere vur emri verildiği ve Hatay’ın Yayladağı ilçesinde sınıra duvar örülmeye başlandığı haberleri gündeme geldi.

IŞİD’in kontrolünde bulunan Suriye’nin Cerablus kentine çift taraflı kaçak geçişlerin önlenmesi için sınır hattında kar yağışının etkili olması ile birlikte güvenlik önlemleri arttırıldığı ve olası saldırı, kaçakçılık ve sınırı geçmeye çalışan IŞİD’li teröristlere karşı güvenlik önlemlerinin arttırıldığı söyleniyor.

Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan çok sayıda askeri araç ve personel Gaziantep’in Karkamış ilçesindeki Suriye sınırına gönderilirken termal kameralarla gözetlenen Suriye sınırında askere doğrudan ateş açma yetkisi verildiği de ifade ediliyor.

Bununla birlikte, Suriye Arap Ordusu’nun cihatçı çeteleri gerilettiği Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki sınır boyunca bir “güvenlik duvarı” örülmeye başlanacağı açıklandı. Görentaş Mahallesi sınırlarından başlayacak 4 metre yüksekliğindeki 7 tonluk beton setlerin 500 metrelik kısmı bitirildi. Altınözü ilçesi sınırlarını da içine alacak şekilde inşa edilen güvenlik duvarı, 10 kilometre olacak.