"Suriye Kürtleri Rakka operasyonuna iki şartla katılabilir"

Suriye Kürtleri adına konuşma yapan TEV-DEM'den bir yetkili YPG'nin Rakka operasyonuna katılımıyla ilgili iki şart açıkladı.

Kuzey Suriye’de Kürt bölgesinde yönetimi elinde tutan TEV-DEM (Demokratik Toplum Hareketi) adına Ronahi Tv’ye konuşan bir yetkili, Henifa Hüseyin, Suriye Kürtlerinin Rakka operasyonuna katılma şartlarını açıkladı. Bilindiği üzere Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içerisinde etkin bir rol oynayan YPG de, TEV-DEM çatısı altında bulunuyor.

“Suriye’de ‘federal demokratik sistem’ kabul edilmeli

Hüseyin yaptığı açıklamalarda Uluslararası Koalisyon ve ABD’ye dönük yaptığı açıklamada Suriye’de yeni bir sistem arayışı devam ederken, “Bizim tüm güçlerimiz Rakka operasyonuna katılmak için hazırdır. Ancak YPG’nin de siyasal bir programı var ve Koalisyon ile ABD’nin, Rojava’daki federal sistemin kabul etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu koşulla Rakka operasyonuna katılırız.” dedi.

İkinci şart Cenevre

Hüseyin sözlerine şu şekilde devam etti: “İkinci koşulumuz ise Cenevre görüşmelerine hem siyasi temsiliyet anlamında, hem de askeri olarak (YPG) katılımımıza onay verilmesi.”

ABD Deyr Ez-Zor’da kabileleri silahlandırmış

Kürt yetkili Hüseyin yaptığı açıklamalarda, Uluslararası Koalisyon’un Deyr Ez-Zor’un çevresindeki çeşitli kabileleri ağır silahlarla donattığını, onları paraya boğduğunu ama yine de bu güçlerin IŞİD karşısında yenilgiye uğradığından bahsetti. Buna rağmen IŞİD’e karşı mücadelede etkili olan YPG’ye henüz gerekli silah yardımının güçlü bir şekilde yapılmadığını ifade etti.