Suriye Hükümeti TEV-DEM'e 4 şart koştu

Rusya aracılığı ile Suriye Hükümeti ile TEV-DEM arasında bir görüşme yapıldığı öğrenildi.

Suriye Hükümeti TEV-DEM'e 4 şart koştu

Suriye Kürtleri’nin siyasal oluşumlarından biri olan ve PYD’nin de içinde yer aldığı Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) ile Suriye Hükümeti yetkililerinin Rusya başkanlığında bir araya geldiği öğrenildi.

Rûdaw’da çıkan habere göre, TEV-DEM heyetinde Yürütme Kurulu danışmanı Bedran Çiyaye Kurd ile Eş Başkan İlham Ahmed yer aldı.

İkinci toplantı

Dün sabah Haseke’de gerçekleştirilen ve Rus askeri yetkililerinin de katıldığı görüşmenin, TEV-DEM ile Şam yönetiminin Humeymim Askeri Üssü’ndeki görüşmesinden sonraki ikinci toplantı olduğu ifade ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede Rus yetkililer, TEV-DEM ve Mesud Barzani’nin partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) çizgisindeki ENKS ile müzakere yapmak istediklerini dile getirdi.

Rus askeri yetkililerin, Kürtler adına Şam yönetimi ile müzakerede bulunacak olan heyetin Başkan Mesud Barzani tarafından kabul görmesini istediği öğrenildi.

4 şart koşuldu

Suriye Hükümeti’nin toplantıda Kürt tarafına 4 şart koştuğu gelen bilgiler arasında. Şartlar şöyle:

– Bütün bölgelerde ve resmi kurumlarda Suriye’nin mevcut bayrağının olması

– Gelecek seçimlerde Beşar Esad’ın desteklenmesi

– Suriye’deki bütün Kürt taraflarının müzakerelere katılması

– Federalizmin talep edilmemesi

Rusya: Federalizm talebinden vazgeçin, başka isimler kullanmayın

Rus tarafının TEV-DEM’den federalizm talebinden vazgeçmesini, özerk yönetimin de Kürt kentlerinde Şam yönetiminin istediği şekilde Suriye dışında başka isimlerin olmamasını kabul etmesini istediği de edinilen bilgiler arasında

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Haseke’de olduğu gibi bu kez de toplantılara katılmadı.

Ruslar tarafından kullanılan Humeymim Askeri Üssü’nde yapılan üçlü toplantıdan sonra ENKS Başkanı İbrahim Bıro Rusya Başkonsolosluğu yetkilileriyle yaptığı görüşmede, TEV-DEM ile birlikte müzakerelere katılmayacaklarını bildirmişti.