Suriye halkı işgalden kurtuluşunun 70. yılında yeni zaferi için savaşıyor

Suriye halkı her 17 Nisan’da olduğu gibi bu yıl da ülkelerinin Fransız işgalinden kurtuluşunu kutluyor.

Suriye halkı işgalden kurtuluşunun 70. yılında yeni zaferi için savaşıyor

Suriye halkı her 17 Nisan’da olduğu gibi bu yıl da ülkelerinin Fransız işgalinden kurtuluşunu kutluyor.

2011’den bu yana emperyalizmin ve işbirlikçilerinin desteklediği cihatçı terör örgütlerinin saldırılarına karşı savaşan Suriye halkı için Kurtuluş Bayramları daha büyük bir anlam ve önem taşıyor.

1920 yılının Temmuz ayında Fransız Kuvvetleri Komutanı Henri Gouraud tarafından, kabul edilmesi mümkün olmayan koşullar içeren dayatmaya karşı Suriye halkı direnişe geçmiştir.

1915 yılında Ervad adası ile başlayan ve I. Dünya savaşı sonrası tüm Suriye’yi kapsayan Fransız işgali, San Remo Konferansıyla birlikte devam etmiştir. Fransa, Suriye’yi Fransız Şam Devleti, Fransız Halep Devleti, Fransız Alevi Devleti, Fransız Cebel-i Dürzi Devleti, Fransız İskenderun Sancağı ve Fransız Büyük Lübnan Devleti olarak manda yönetimine bağlı idareler olarak bölmüştür.

Suriye halkının işgalcilere karşı savaşı, 1920’deki Meyselun direnişi, 1925’de başlayan Büyük Suriye Devrimi adıyla gerçekleşen ayaklanma, 1928’de başlayan Kitle el Vataniyye cephesinin direnişi ve 1936 yılındaki büyük 60 gün grevleriyle, 17 Nisan 1946’da Fransız işgalinin sona erdirilmesi ve bağımsızlık ilânına kadar sürmüştür.  1958 Şubat’ında, Mısır ile Birleşik Arap Cumhuriyeti’ni kuran Suriye, bu birlikteliğin sona ermesinden sonra 8 Mart 1963 yılında Yeni Suriye Devletini kurmuştur.

5 yıldır emperyalizme, işbirlikçilerine ve onların besleyip büyüttüğü cihatçı yobaz çetelere karşı savaşan Suriye halkı için 17 Nisan 1946, Suriye’nin 1. Kurtuluş savaşının zafer günüdür.

Böylesi bir mücadele gücüne sahip olan Suriye halkı, 1. Kurtuluş zaferinin 70. yılında emperyalistlere ve işbirlikçilerine karşı 2. zaferini kazanmak üzere mücadele ediyor.