SURİYE | Halep'te önemli gelişme: Rus Ordusu hardal gazı izi buldu

Rus Ordusu Suriye'nin Halep kentinin kuzeydoğusunda cihatçı güçlerin sivillere karşı kimyasal silah kullandığını gösteren izleri bulduğu öğrenildi.

SURİYE | Halep'te önemli gelişme: Rus Ordusu hardal gazı izi buldu

Rus Ordusu’nun Kimyasal Savaş Savunma Birimi Suriye’nin Halep kentinin kuzeydoğusunda cihatçı güçlerin sivillere karşı kimyasal silah kullandığını gösteren izleri bulduğu öğrenildi.

RT’nin bildirdiğine göre, Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Birliği’nin (RChBD) ilgili birimi hardal gazı içeren patlamamış bir kabuğu buldu.

Bu mermilerin Eylül ayında kentteki bir köy sakinlerine karşı kullanıldığı ve 40 kişide solunum yaralanması yapıldığı bildirildi.

Daha önce de “klor ve beyaz fosfora rastlanmıştı”

11 Kasım’da Rus Savunma Bakanlığı RChBD’nin Halep’in 1070 mahallesinde “klor ve beyaz fosfor” içeren benzer patlamış mermileri bulduğunu belirtmişti.

Eylül ayında Rus Ordusu, terör gruplarının şehrin hükümet tarafından kontrol edilen alanlarına karşı kimyasal maddelerin konuşlandırılmasına başlayabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Eylül ayında kimyasal saldırı izi

Bunlardan önce Eylül ayının ortasında beş sivil de dahil olmak üzere en az sekiz kişi, Halep’in kuzeyindeki, Harbal ve Um Hosh kasabalarında IŞİD’lilerin toksik gazlar içeren harç kabukları ateşlemesinden sonra nefes darlığı çekmişti.

Suriye Hükümeti’ne karşı faaliyet gösteren militanların yurtdışındaki destekçileri, Suriye’yi Halep’te kimyasal silahlara başvurmakla defalarca suçladı.

Suriye 2013’te tüm kimyasal maddeleri devretti

Suriye Hükümeti, Rusya ve ABD’nin müzakere ettiği tüm kimyasal maddeleri 2013 yılında geri devretti. BM Kimyasal Silahların Yasaklanması (OPCW) Teşkilatı, Suriye’nin kimyasal silahlarını Suriye’den çıkarmak için yaptığı operasyonları denetledi.

Geçtiğimiz hafta, BM Güvenlik Konseyi Suriye’de kimyasal silah kullanımını soruşturan bir OPCW ekibinin görev süresini bir yıl daha uzattı.

“Lavrov: Suriye’nin kimysal silah kullanıp kullanmadığı soruşturulsun”

Tüm bu gelişmeler ile birlikte Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Hükümeti’nin Fransa’nın önerdiği gibi yaptırım öncesi kimyasal silah kullanıp kullanmadığı konusunda soruşturma başlatılması yönünde çağrıda bulundu.

Lavrov, Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki cihatçı terör örgütlerinin birçoğunun kimyasal silah kullandığını tespit ettiğini söyledi. Bu nedenle hükümet güçlerinin de bu konuda bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.