Suriye, Erdoğan'a 5,295 milyar doları aşan miktarla dava açtı

Suriye'den Erdoğan ile ilgili tazminat ve kamu davası açtı.

Suriye, Erdoğan'a 5,295 milyar doları aşan miktarla dava açtı

Suriye Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı ‘özel ve kamu mülkleri istila etme, kamu kurumlarına zarar verme, vasıflı hırsızlık, kamu malını sabote etmekle birlikte itlaf etme ve çalma’ iddialarından Şam’daki Birinci Mali Soruşturma Hakimi önünde kamu davası açtığını duyurdu.

Adalet Bakanlığı bugün yayınladığı ve SANA’nın bir nüshasını aldığı resmi bültende, ‘Adalet Bakanlığının 10-08-2015 tarihli 4053 sayılı kararı kapsamında teşkil edilen Kanun Komitesinin sunduğu raporla birlikte tanıklar, belgeler ve kanıtlar üzerine Erdoğan’a karşı kamu davası açıldığını ifade etti.

Bakanlık, savcılığın 21 Haziran 2016 tarihli 2742 sayılı kararına dayanılarak açılan davanın 2016/710 rakamıyla adli kayıtlara geçtiğini açıkladı.

Dava Başbakan ve Maliye Bakanı’nı da kapsıyor

Adalet Bakanlığı bülteninde ayrıca Devlet Davaları İdaresi’nin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sıfatına ek olarak Erdoğan şahsına ceza davası açtığına dikkat çekerken, Erdoğan’ın yanı sıra mali sorumlular olmaları sıfatlarıyla Türkiye Başbakanı ve Maliye Bakanı’nı da kapsadığını ifade etti.

Erdoğan neyle suçlanıyor?

Söz konusu dava Halep’te toplam hasar miktarı 5,295 milyar doları aşan 37 sanayi kurumu ve fabrikanın istila edilip çalınması suçu üzerine açılan ve şu ana dek ilgili tüm belge, kanıt ve incelemeleri tamamlanan mahkeme davası çerçevesinde açıldı.

Özellikle Halep ve kırsalında olmak üzere Suriye’nin muhtelif bölgelerinden sanayi kurumları ve fabrikaları istila edip çalmaları ardından Türkiye’ye alıp orada satma eylemlerinde bulunan örgütlerden hesap sorma amaçlı mahkeme davaları hazırlamakla görevlendirilen kanun komitesi geçen Mayıs ayının ortalarında yayınladığı ilk raporunda; Halep’te maliyeti 5,295 milyar doları aşan sanayi kurumlarının istila edilip çalınmasından Erdoğan’ı sorumlu tutmuş ve hasar sahiplerine tazminat ödemesini talep etmişti.

Adalet Bakanlığı’nın 10.08.2015 tarihli 4053 sayılı kararı kapsamında teşkil edilen Kanun Komitesi; sanayi ve adalet bakanlıklarının yanı sıra Sanayi Odaları Birliği, Halep Ticaret Odası ve Halep Sanayi Odası temsilcilerinden oluşuyor.

Komite Halep, Rakka, Haseke, İdlib, Lazkiye başta olmak üzere Suriye’nin her yerinden istila edilip çalınan özel ve kamu mülklere ilişkin soruşturmalarda bulunup yerel ve uluslararası mahkeme davaları için gerekli kanıt, belge ve veri toplamayı amaçlıyor.