Suriye Demokratik Güçleri yetkilisi: YPG ve ABD Rakka operasyonu için anlaştı

YPG ile ABD'nin önümüzdeki haftalarda başlayacak olan Rakka operasyonu ile ilgili anlaşmaya vardığı iddia ediliyor.

Suriye Demokratik Güçleri yetkilisi: YPG ve ABD Rakka operasyonu için anlaştı

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve ABD’nin, Rakka Operasyonu’na ilişkin bazı konularda anlaşmaya vardığı bildirildi.

BasNews’in Narîn Kobanê imzasıyla adının açıklanmasını istemeyen bir SDG yetkilisine dayandırarak verdiği habere göre, ABD’nin, YPG’nin ve SDG içerisindeki Arap güçlerinin Rakka Operasyonu’nda ‘temel güç’ olarak yer almasını istediği belirtiliyor.

 

“YPG, Rakka’nın merkezine girmeyecek”

Söz konusu SDG yetkilisinin aktardığına göre, SDG içerisindeki Arap birlikler ve Arap aşiretlerinin askeri güçleri Rakka’nın merkezine girecek. Ancak tıpkı Musul Operasyonu’nda Peşmerge’nin merkeze girmemesi gibi YPG’nin de Rakka merkeze girmeyeceği bildiriliyor.

YPG’nin, operasyon ardından daha önceki sınırlarına çekileceği, Rakka’nın IŞİD’den temizlenmesi sonrası kentte kurulacak siyasi idareye dahil olmayacağı belirtiliyor. Rakka’nın IŞİD’den sonraki sürecine sadece operasyona katılan Arap güçleri dahil olabilecek.

“YPG, Türkiye’nin Kürt kantonlarını kabullenmesini istiyor”

YPG’nin Rakka operasyonuna katılmasına karşılık ABD’den Türkiye’nin, Rojava Özerk Yönetimi’ne karşı saldırgan tutumundan vazgeçmesi ve aşamalı olarak Kürt kantonlarını kabullenmesini istediğini kaydetti.

ABD’nin Irak’taki Askeri Kuvvetler Komutanı General Stephen Townsend geçtiğimiz gün IŞİD’in kontrol ettiği Suriye’nin Rakka kentini kuşatmak için yapılacak operasyona YPG’nin öncülük yaptığı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) katılacağını açıklamıştı.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise Rakka’nın kurtarılmasının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirtmişti.

Rusya Parlamentosu DUMA Dışişleri Komisyonu Üyesi Aleksandr Babakova ise İzvistiya gazetesine yaptığı açıklamada; ABD’nin, Suriye’deki Kürtlerin ilan ettiği federasyonu tüm Suriye’nin yönetim biçim haline getirmek istediğini bu yüzden Kürtleri bu kadar önemsediğini ileri sürmüştü.