Sultanahmet'te patlama: 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı

Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen intihar saldırısında 10 kişi hayatını kaybederken, 15 kişi de yaralandı.

Sultanahmet'te patlama: 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı

İstanbul güne ‘Sultanahmet’te patlama’ haberleriyle başladı. Sultanahmet Meydanı’nda saat 10.20 sıralarında intihar saldırısı düzenlendi. İstanbul Valiliği’nden yapılan ilk açıklamada, patlamada 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, yaralananlardan 9’u Almanya, 2’si Peru ve 1’i Norveç yurttaşı. Ölen ve yaralananların kimlikleriyle ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

Patlamanın çevre semtlerden de duyulduğu kaydedilirken patlamanın gerçekleştiği yerde yaklaşık 1 metre çapında çukur oluştuğu söyleniyor.

bomba

Suriye uyruklu “canlı bomba”

Patlama sonrasında olay yerinde büyük panik yaşanırken patlamanın bir intihar saldırısından kaynaklandığı söylenmişti. Görgü tanıkları, olayı bir “canlı bomba”nın Sultanahmet Camii yakınlarındaki bir turist grubunun içerisinde kendisini patlatması olarak anlattı.

Saldırının bir intihar saldırısı olduğu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından teyit edildi. Erdoğan yaptığı açıklamada “Terörü eshefle kınadığımı belirtmek istiyorum. Bu hadise terör hadiseleri karşısında tek yürek olduğumuzu göstermiştir. Canlı bomba Suriye’li.” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’ta bir açıklama yaparak saldırıya ilişkin bilgi verdi. Kurtulmuş, “Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti. 2’si ağır, 15 yaralımız vardır. Bir tane de parçalınmış ceset bulunmuştur. Canlı bomba Suriye uyrukludur. 1988 doğumlu Suriye uyruklu bir erkek olduğu tespit edildi. Bağalantıları tespit edilmeye çalışılıyor.” dedi.

Reuters’e konuşan iki üst düzey güvenlik yetkilisi de, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirilmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

201601121122_pat11

Saldırıya ilişkin yayın yasağı getirildi

Sultanahmet’teki patlamanın ardından Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yayın yasağı getirildi.

RTÜK’ten yapılan açıklamada yayın yasağının sadece olay yeri görüntüsü ve olay yerinden canlı yayını kapsadığı belirtildi.

Bölgeye giriş ve çıkış yapılmasına izin verilmiyor

Saldırı sonrasında büyük bir panik yaşanırken, patlamanın olduğu bölge polis ekipleri tarafından ikinci patlamanın olabileceği endişesiyle boşaltıldı. Patlamayla birlikte çok sayıda ambulans ve itfaiye ekiplerinin de olay yerine gittikleri görüldü.

Polis bölgeye giriş ve çıkış yapılmasına izin vermezken Beyazıt-Eminönü arasındaki tramvay seferleri bir süre için durduruldu. Sultanahmet Meydanı çevresi araç trafiğine de kapatıldı.

resized_a6151-0c5a25f5hOlay yerine gelen polis ekibi kaza yaptı

Olay yerinde bir polis aracının da yan yatmış olduğu görüldü. Polis aracı çevredeki polisler ve vatandaşların yardımıyla düzeltildi. Polis aracının olay yerine giderken kaza geçirdiği ortaya çıktı. Araçtaki polislerde herhangi bir ciddi yaralanma söz konusu olmazken, polis aracı da çekici yardımıyla olay yerinden götürüldü.

Görgü tanıkları patlamayı anlattı

TVNET’e konuşan bir görgü tanığı, “Patlama çok şiddetliydi. İstanbul’un her yerinden duyulmuş” dedi. Bir başka görgü tanığı ise, “Gri bir duman yükseldiğini duydum daha sonra dönüp bakamadım” diye konuştu.

Sultanahmet’te bir dükkan sahibi de, “Patlama oldu. Patlamadan sonra ambulans geldi. Yaralıları alıp alıp gidiyorlar. Polisler geldi. Büyük bir patlamaydı. Alev topu gibi bir ateş çıktı yukarıya doğru dediler” dedi. Patlamanın Dikilitaş’ın yakınında olduğunu belirten görgü tanığı, “Dükkanlarda kırılan bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Bir diğer görgü tanığı, patlama yerinde 10’un üzerinde yaralı olduğunu söyledi. Tanık, “Bir anda patlama sesi geldi. Yerde insanlar vardı. Tam olarak bilemiyorum ama 10’un üzerinde yaralı vardı. Turist grubu olduğunu tahmin ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sultanahmet’te bir otelde çalışan Murat Manaz isimli görgü tanığı da patlama anını ve sonrasında yaşanılanları “Saat 10.19 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi. Çalıştığım otelden meydana baktığımda büyük bir duman yükseliyordu. Gökyüzüne baktığımda ise martılar havada uçuşuyordu. Meydan bir anda kalabalıklaştı. Aşağı inip olay yerini kontrol etmek istediğimde çok sayıda insanın koşuşturduğunu gördüm. 59 ambulans saydım. Olay yerine gittiğimde gördüm. Polis ikinci bir bomba ihtimali üzerine meydanı boşaltmak için uğraşıyordu” diye anlattı.

Patlamanın olduğu yerden yaklaşık 3 dakika önce geçtiğini belirten Leyla Akçam ise, “Patlama anında buradaydım. Bir anda arkamı döndüm bir şeyler patladı. Havada bir şeyler uçuştu. Herhalde biri havaya uçtu bilmiyorum. 3 dakika arayla kurtuldum 3 dakika. Arkamı döndüm gürültü ama nasıl bir gürültü. Dumandı heryer hiç bir şey gözükmüyordu sadece bağrışmalar vardı. Dikilitaş’ın orada oldu, oradan geldi ses. Arkamı döndüm toz dumandı oralar.” şeklinde yaşadıklarını anlattı.

 

Meclis muhalefetinden saldırıya tepkiler

Sultanahmet Meydanı’nda patlayan bomba ile ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sultanahmet’teki hain saldırı ile ülkemize kastedenler emellerine asla ulaşamayacaktır. Terörü ve terörden beslenenleri nefretle kınıyorum. Defalarca uyardık. ‘Ortadoğu bataklığına Türkiye’yi sürüklemeyin’ dedik. Artık bu işin aması maması yok. Türkiye’deki 78 milyon vatandaşın şu gerçeği bilmesi lazım. Bu hükümet Türkiye’yi yönetemez, yönetemiyor. Yönetemiyorsanız gideceksiniz yönetenler gelecek. Üçüncü sınıf adamlara Türkiye yönetilemez.” diye konuştu.

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da “Sultanahmet’teki vahşi katliamda yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifa diliyoruz. Katliamı kınıyoruz. Karanlıkta kalmaması için, sorumluların ortaya çıkması için peşini bırakmayacağız” dedi. Demirtaş, “Ülkeyi kasıp kavuran bu gündemde Meclis gündemine bakıyorum, sanki Norveç parlamentosu. Meclis’in gündemi bambaşka” ifadelerini kullandı.

Merkel’den saldırı açıklaması

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Sultanahmet’te meydana gelen patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, yaralı ve ölüler arasında Almanların olmasından endişe duyduklarını ifade etti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, bu sabah 10.20’de Sultanahmet’te meydana gelen ve 10 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu. Merkel, yaralı ve ölüler arasında Almanların olmasından endişe duyduklarını ifade etti.

Reuters’ın haberine göre, yakın zamanda Başbakan Davutoğlu’yla bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini duyuran Merkel, “Uluslararası terörizm çirkin yüzünü İstanbul, Paris, Ankara, Tunus’ta gösterdi. Ona karşı kararlılıkla mücadele etmeliyiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier de şunları söyledi:

“Korkakça yapılan terör saldırısını nefretle kınıyoruz. Türkiye’nin yanındayız. Düşüncelerimiz terör saldırısında hayatını kaybeden, yaralananlar ve yakınlarında.”

Saldırıya yabancı ülkelerden ilk tepkiler

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini, Sultanahmet’te yaşanan patlamanın ardından bir açıklama yaparken Türkiye ve Avrupa Birliği’nin “aşırı uçların şiddetine karşı çabalarını artırması” gerektiğini vurguladı. Mogherini, AB ve Türkiye’nin Kasım ayındaki görüşmelerinde bu yöndeki çalışmaların öncelikli olarak belirlendiğine dikkat çekti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, ABD Ankara Büyükelçiliği’nin sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “Sultanahmet’teki patlamayla ilgili haberleri yakından takip ediyoruz. Kalplerimiz olaydan etkilenenlerle” ifadelerini kullandı.

İngiltere Büyükelçisi Richard Moore ise, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada patlamaya ilişkin Türkiyeli yetkililerle temas halinde olduklarını belirterek “İstanbul’daki patlamaya ilişkin haberlerden büyük kaygı duydum. Türk yetkililerle temas halindeyiz. Yaralılara acil şifa diliyorum. Olayın mağdurlarının milliyetleri henüz bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

Hükümet güvenlik toplantısı yapıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun programını iptal ettiği ve Çankaya Köşkü’nde İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüştüğü bildirildi. Görüşmenin ardından Çankaya Köşkü’nde bir güvenlik toplantısı da yapıldı.

Davutoğlu başkanlığında 1 saat süren güvenlik toplantısına Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genel Başkan Danışmanı Ali Sarıkaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu ve Kültür Ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun’un katıldı.

Olay yerinden geçilen ilk görüntüler şöyle;