Sultanahmet’in faillerini Alman Federal Kriminal Dairesi mi bulacak?

Salı günü Sultanahmet Meydanı’nda 11 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı sonrası Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière saldırı noktasını incelemek ve Türk yetkililerden bilgi almak için dün Türkiye’ye geldi. Alman İçişleri Bakanı de Maizière, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüşerek araştırmalar konusunda bilgi aldı. Fail henüz belli değil! Alman Bakan, Efkan Ala ile yaptığı görüşmelerinin ardından,... View Article

Sultanahmet’in faillerini Alman Federal Kriminal Dairesi mi bulacak?

Salı günü Sultanahmet Meydanı’nda 11 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı sonrası Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière saldırı noktasını incelemek ve Türk yetkililerden bilgi almak için dün Türkiye’ye geldi. Alman İçişleri Bakanı de Maizière, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüşerek araştırmalar konusunda bilgi aldı.

Fail henüz belli değil!

Alman Bakan, Efkan Ala ile yaptığı görüşmelerinin ardından, Türk hükümetinin yaptığı açıklamaların aksine, saldırının failinin kimliğinin henüz belirlenmediğini söyledi.

Tagesthemen haber kanalına konuşan de Maizière; Türk güvenlik birimlerinin saldırganın kimliğini‚ kimlik kartı üzerinden tespit ettiğine dikkat çekerek‚ “Bu kişinin kim olduğu sadece bir kimlik üzerinden tespit edildi. Ancak bu kimliğin o kişiye ait olup olmadığı henüz açıklığa kavuşmadı.” dedi.

Almanya Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) de soruşturmalara katılacağını sözlerine ekleyen de Maizière Alman devlet kanalı ARD’ye yaptığı açıklamalarda, Türk güvenlik makamlarının gerekli önlemleri aldığını vurgulayarak “Terörizme karşı hiç bir yerde garanti yok. Türkiye’ye giden 5 milyon turistimiz var ve Almanya’da da Türk kökenli 1 milyon kişi yaşıyor. Biz gerçek bir ortağız ve terörizme karşı kararlılık gösterip geri çekilmemeliyiz” dedi.

De Maizière’in aksine, Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamalarda, Failin İŞİD militanı olduğunu ve kimliğinin parmak izi üzerinden tespit edildiğini bildirmişti. Açıklamanın ardından DHA, parmak izlerinin 5 Ocak 2016’da Türkiye’ye mülteci kaydıyla giriş yapan Nabil Fadli’ye ait olduğunu açıkladı.

Saldırganın ailesi: Oğlumuzun 26 Aralık’ta Kuzey Suriye’de öldüğü söylendi

Yeni Şafak’ın yaptığı habere göre; oğullarının 26 Aralık’ta Kuzey Suriye’de öldüğü haberini aldıklarını, Fadlı’nın daha önce Türkiye’ye hiç gitmediğini açıklayan baba Abdüllatif Fadlı, “Oğlumuz Türkiye’ye hiç gitmedi. Onu kim oraya götürdü, nasıl tüm bu bombaları temin etti ve nasıl kendisini patlatmaya ikna edildi anlamadık. Sultanahmet’teki canlı bomba eylemini Fadlı’nın gerçekleştirdiği haberini alınca büyük şok yaşadık” diye konuştu.

Almanya Türkiye’ye soruşturmanın bütün sonuçlarına erişim yetkisi olan Federal Kriminal Dairesi’nden (BKA) 4 uzman gönderdi. Saldırı sonucu ölen Alman vatandaşlarının sayısı on, hastanelerde yaralı olanların sayısını da yedi olarak açıklayan Alman Dışişleri Bakanlığı, yaralılardan beşinin durumunun ağır olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Efkan Ala ise yaralı sayısını onbir olarak verirken, yaralılar arasında bir Norveç ve bir Peru vatandaşı bulunduğunu açıklamıştı.

Saldırı Almanya’yı mı hedef aldı?

Saldırının Türkiye’ye karşı olmakla birlikte Almanya’yı da hedef aldığını açıklayan Alman İslam Uzmanı Wilfried Buchta, “En azından bundan sonra Türkiye İŞİD’e karşı çok daha sert yöntemlerle mücadele edecektir. Almanlara karşı bir saldırı olduğuna dair kanıtlar olmamakla birlikte, Almanya’nın operasyona katılma kararı ve bölge üzerinde yaptığı keşif uçuşlarının bir etkisi olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Alman hükümeti, bir yıl süreyle yürüteceği operasyon için gerekli tezkereyi Aralık ayında parlamentoda kabul ettirmişti. Berlin, tezkere çerçevesinde 1200 askerin yanı sıra 6 Tornado keşif uçağı, bir fırkateyn ve bir yakıt ikmal uçağını koalisyon güçleri içerisinde görevlendiriyor.