Sultanahmet saldırısında soruşturma Almanya'ya bırakıldı

Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan intihar saldırısı soruşturmasında Almanya'dan gelen açıklamalar ve Almanya'nın soruşturma üzerindeki etkisi dikkat çekiyor.

Sultanahmet saldırısında soruşturma Almanya'ya bırakıldı

Sultanahmet Meydanı’nda yaşanan intihar saldırısı soruşturmasında Almanya’dan gelen açıklamalar ve Almanya’nın soruşturma üzerindeki etkisi dikkat çekiyor.

Son olarak 10 şüphelinin tutuklandığı Türkiye’deki soruşturma ile ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ve diğer yetkililerin açıklamaları, Almanya’dan gelen açıklamalarla sürekli olarak boşa düşürülüyor. Dahası, intihar saldırısında ölen Almanya yurttaşlarının otopsisi dahi Almanya’da yapılacak.

Almanya saldırganın kimliğine ikna olmadı

Türkiye, saldırganın ülkeye sığınmacı olarak giriş yapan Suriye vatandaşı Nabli Fadli olduğunu açıklarken, Fadli’nin ailesi “IŞİD’in Mümbiç sorumlusunun evlerine gelerek, Nabli Fadli’nin Set Tişrin bölgesinde PYD ile girilen çatışmada öldüğünü ve cesedinin PYD bölgesinde kaldığını söyledi” demişti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve diğer Almanyalı yetkililer ise, 10 Alman vatandaşının hayatını kaybettiği Sultanahmet saldırısının failinin kimliğinin henüz belirlenmediğini söyledi.

İstanbul temaslarının ardından ARD’ye konuşan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, saldırganın kimliğine ilişkin haberlerle ilgili olarak, “Bu kişinin kimliği, var olan bir kimlik bölgesi üzerinden tespit edildi. Ancak bu kimliğin o adama ait olup olmadığı noktası henüz açıklığa kavuşmadı” dedi.

Alman polisinden Sultanahmet açıklaması

Bunun yanı sıra, Almanya Federal Emniyet Dairesi (BKA) Başkanı Holger Münch de açıklamalarda bulunurken Türkiye tarafından olayın hızlıca gündemden düşürülmesi için yapıldığı anlaşılan açıklama, “İpuçları IŞİD’i gösteriyor” dedi.

Bir yandan Sultanahmet saldırganının kimliği belirlenmediğini söyleyen Holger Münch, Bild am Sonntag Gazetesine yaptığı açıklamada saldırının sorumluluğunun üstlenilmediğine dikkat çekerek yine de ipuçlarının IŞİD’i gösterdiğini belirtti.

Münch “Şüpheli, Suriyeli mülteci olarak Türkiye’de kayıt altına alınmış. Bu tipik bir durum değil zira ülkede birçok Suriyeli kayıtsız göçmen olarak bulunuyor” diye konuştu.

Saldırganın daha büyük bir turist kafilesi aradığını belirten Holger Münch, DWelle’nin yansıttığı açıklamalarında eldeki bilgilere göre “özel olarak Almanlardan oluşan bir kafilenin seçilmediğini” belirtti.

Federal Emniyet Dairesi Başkanı Münch, saldırganın bağlantılı olduğu başka kişilerin olup olmadığının araştırıldığını da söyledi.

Sultanahmet’te yaşamını yitirenlerin otopsileri Almanya’da

Haftalık Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan habere göre, Almanya Federal Savcılığı, saldırıda yaşamını yitiren 10 kişinin naaşının Almanya’ya getirilmesine karar verdi.

Almanya’da, adli tıp işlemlerini yapan Federal Kriminal Dairesi’ne (BKA) bağlı Kimlik Belirleme Komisyonu’ndan uzmanlar, normal şartlarda kaza ya da saldırılarda ölen Almanya yurttaşları için olayın olduğu ülkelere giderek, kimlik belirleme ve otopsilerini orada yapıyor.

Ancak Der Spiegel dergisi bu kez durumun farklı olacağını yazdı. Dergiye göre Federal Kriminal Dairesi’nden yetkililer, ölenlerin kimlik tespiti ve otopsi işleminin İstanbul’da yapılması için Türkiyeli yetkililere başvurdu ancak Türkiyeli yetkililer bu öneriyi kabul etmedi. Türkiye’nin bu talebi reddetmesi gerekçesi ise açıklanmadı.

Federal Kriminal Dairesi, İstanbul saldırısının ardından dört uzmanı İstanbul’a göndermişti.