Sultanahmet saldırısı: Türkiye ve Almanya İçişleri Bakanlarından ortak basın toplantısı

Sultanahmet saldırısı sonrasında Türkiye'ye gelen Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile İstanbul Valiliği’nde bir araya gelen Efkan Ala, ortak basın toplantısında konuştu.

Sultanahmet saldırısı: Türkiye ve Almanya İçişleri Bakanlarından ortak basın toplantısı

Sultanahmet saldırısı sonrasında Türkiye’ye gelen Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile İstanbul Valiliği’nde bir araya gelen Efkan Ala, ortak basın toplantısı yaptılar.

Bakan Efkan Ala, bir gazetecinin sorusu üzerine “Canlı bomba gerek bizim hedef listemizde gerekse diğer ülkelerin bize gönderdikleri hedef listesinde değildi” diye konuştu.

Ala’nın açıklamaları sırasında dile getirdiği “teröristleri yabancı savaşçı diye adlandırılanlar” ifadesiyle kimleri kastettiği ise anlaşılamadı.

Bakan Ala’nın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle;

“Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiştir, 1 de canlı bomba hayatını kaybetmiştir. İlk etapta yaralı sayısı 17 idi, birisi hastanede hayatını kaybetti. Hastanede şu anda 11 yaralı var. Bu 11 kişiden 9’u Alman uyrukludur. Biri Norveç, biri Perulu’dur. 9’u Alman uyrukludur. İki tanesi ameliyattan çıkmıştır. İki kişinin durumu ciddidir.

Radikal terör örgütleri ve IŞİD ile mücadele kapsamında 3 binden fazla kişi gözaltına alınmış, 800’u tutuklanmıştır. Çok büyük bir rakamı yabancı uyrukludur. Yapılan operasyonlar sonucu dün akşam bir kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturma çok yönlü olarak devam etmektedir.

Teröristleri yabancı savaşçı diye adlandırılanların, bunların Suriye’ye geçmelerini engelleyecek biçimde, hareket ettikleri noktada durdurulmaları konusunda kaynak ülkelere açık çağrıda bulunuyoruz. Çok ciddi tedbirler almalıdırlar ve işbirliğine çok açık olmalıdırlar. Almanya’ya bu konuda yaptığı açık işbirilği için teşekkür ediyorum.”

Efkan Ala’dan sonra Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere söz aldı. Thomas de Maiziere’nin konuşmasından satır başları ise şöyle;

“Saldırının doğrudan Almanlara olduğu bilgisi yok. Türkiye’ye tutumu için teşekkür ediyorum. Türkiye’ye gelmek isteyenlerin içi rahat olsun. Olay yerini ziyaret edeceğiz. Terör karşısında geri adım atmayacağız. Teröre karşı Türkiye’nin yanındayız. Teröre karşı kararlı mücadele şart.

Türkiye’ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmüyoruz. Türkiye’ye gelmek isteyenlerin bu konuda içlerinin rahat olmasını istiyorum. Terör karşısındaki davranışlarımızı ve tutumumuzu değiştirmeyeceğiz. Siyasi çözüm bulmak konusundaki çabalarımız sürecek.

Özgürlüğe bağlı bir yaşam çerçevesinde herkesin istediği yere seyahat edebilmesi lazım.

Türkiye’nin teröre karşı mücadalesinde kararlı bir şekilde yanında duracağımızın bilinmesini istiyorum.

Gelecek hafta mevkiidaşım Almanya’yı ziyaret edecek. Almanya’daki görüşmelerde yasa dışı göç ve alınacak önlemler önemli bir gündem maddesi olacaktır. Ama terörizmle mücadale de ele alınacaktır.

Bu saldırının amacı iki ülke arasındaki işbirliğini bozmaksa başarısız olmuştur.”